Karayılan ilk kez o video hakkında konuştu

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’lilerin ve hatta kimi Kürtlerin yanlış yaklaşımları olduğunu belirterek, “Mesela, eğer farklı bir CHP’li aday olsaydı kazanması mümkün olabilirdi” dedi.

Karayılan ilk kez o video hakkında konuştu

Karayılan, Stêrk TV’de yayınlanan programda Türkiye’deki seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin “adil” olmadığını savunan Karayılan, “21 yıllık bir iktidar, devletin bütün gücünü ölçülü ve kanunları hesap ederek değil sınırsız bir biçimde kullanarak bu sonucu alıyor. Dolayısıyla bu meşru bir sonuç değil” diye konuştu.

“Sistem bir Alevi Kürt'ün cumhurbaşkanı olmasına yol vermiyor”

Sonuçta Erdoğan’ın yeniden seçildiğini belirten Karayılan, “Bence artık gerçekleri açık bir biçimde dile getirmek gerekiyor.  Bana göre artık ‘kral çıplak’ demenin zamanı gelmiştir. Erdoğan’ın karşısındaki rakibi bir Kürt’tü ve bir Alevi’ydi. Bunun için oy verilmedi. Açık ki, Türkiye Cumhuriyeti sisteminin biçimlendirdiği sosyoloji, bir Alevi Kürt'ün cumhurbaşkanı olmasına yol vermiyor” yorumunu yaptı.

Karayılan, “Kılıçdaroğlu göründüğü kadarıyla dürüst bir insan. Yıllarca devlete hizmet etmiş birisi. Ömrünü buna vermiş. Hiç rüşvet, yani haram yememiş. Bir çalışma yürüttü. Aslında diyalogları ile birçok kesimi bir araya da getirmeyi başardı. Bu konuda kişiliği hakkında denilecek bir şey yok. Ama kimliği reddedilmiştir” şeklinde konuştu.

Eski Adalet Partisi milletvekillerinden Bitlisli Kamuran İnan’ın da Kürt olduğunu ama “Kürt'üm” demediğini belirten Karayılan, “Kılıçdaroğlu da ‘Aleviyim’ dedi ama Kürt olduğunu söylemedi. Ancak herkes Dersimli bir Kürt olduğunu biliyordu” dedi.

“Görüntüyü 2 yıl önce çekmiştim”

Murat Karayılan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde “gençlerin kıvrak zekasının ürünü” dediği Millet İttifakı'nın montajlanmış “Haydi” isimli reklam filmi hakkında da konuştu.

Karayılan, “Bizzat benim görüntülerimin kullanıldığı o montaj video vardı. Orada kullanılan görüntüyü ben 2 yıl önce bir tören vesilesiyle çekmiştim” diye konuştu.

Görüntünün montaj olduğunun açığa çıktığını ve Erdoğan’ın da bunu itiraf ettiğini belirten Karayılan, “Buna rağmen o görüntülere sonuna kadar sahip çıktılar. Ancak CHP öyle yapmadı, ikinci turda söylem değiştirdi. Halbuki böyle yapacağına, çözüm, demokrasi, barış, ekonomi vb. politikasında ısrar etseydi ikinci turda daha fazla oy alabilirlerdi. Kısacası böylesi yanlışlar da yaptılar” ifadesini kullandı.

“farklı bir CHP’li aday olsaydı kazanması mümkün olabilirdi”

“Bizim partimiz bir seçim partisi değildir” diyen Karayılan, seçimin kendileri için temel bir sorun olmadığını belirterek, “Türkiye’de yaratılan sosyolojiyi doğru okumak gerekiyor. Zaten CHP’lilerin ve hatta kimi Kürtlerin bir sorunu da buydu. Çünkü bu konuda Kürtlerin de kimi yanlış yaklaşımları vardı. Mesela, eğer farklı bir CHP’li aday olsaydı kazanması mümkün olabilirdi. Aday belirleme ve netleştirmede eksiklik vardı” değerlendirmesinde bulundu.