Mazlum Abdi: Şam hükümetinin güçlerimize dair açıklamaları kabul edilemez

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Askeri Meclislerinin yıllık toplantısında konuşan DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, göçmenleri topraklarına geri göndermek için ışid’e karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek, DSG’ye uluslararası destek çağrısı yaptı.

Mazlum Abdi: Şam hükümetinin güçlerimize dair açıklamaları kabul edilemez

DSG Askeri Meclislerinin yıllık toplantısında konuşan DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye ve ona bağlı silahlı grupların Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarından sonra birçok zorluk ve engellemeyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Gençlerimizin, halkımızın ve dost güçlerin desteğiyle zorlukları aştık” dedi.

IŞİD tehlikesinin hala devam ettiğine işaret eden Mazlum Abdi, “Bölgelerimize dönük saldırıların önünü kapatmak için tüm dünya ve müttefiklerimiz, bize verdikleri uluslararası desteği sürdürmelidir” ifadelerini kullandı.

"IŞİD Yalnızca Askeri Yollarla Bitirilemez" 

Bu süreçte yalnızca askeri yollarla IŞİD’in bitirilemeyeceğini vurgulayan Mazlum Abdi, şunları söyledi; “Halkın yaşam koşulları iyileştirilmelidir. IŞİD’in tamamen yok olması için IŞİD’e karşı mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Bu yüzden Özerk Yönetim’e siyasi, toplumsal, hizmet alanında destek verilmelidir. Bu IŞİD'e karşı yürütülen mücadele programının parçalanamayan bir kısmıdır. BM’yi bölgeye yardımların ulaştırılması için yol bulmaya çağırıyoruz. Bölgede binlerce IŞİD’li tutuklu ve aileleri var. Herkes biliyor ki Özerk Yönetim’in tek başına bu dosyayla ilgilenme gücü yok. Kamp ve cezaevlerinin iyileştirilmesi için bu kişiler ülkelerine dönmelidir. Uluslararası toplum bunu desteklemelidir.”

Türkiye'nin ateşkesi ihlal ettiğini vurgulayan Abdi, Kuzey Suriye’de ateşkesin sağlanması için Rusya’nın ortaklığına ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

DSG’nin Suriye krizinin çözümünü isteyen bütün taraflarla diyalog kurmaya hazır olduğunu söyleyen Mazlum Abdi, “Biz diyalogdan, ateşkesten, Suriye içi diyalogdan, siyasi çözümden ve Şam hükümeti ile sorunları çözmekten yanayız. Mesajımız yanlış anlaşılmamalıdır. Şam hükümetinin güçlerimize dair açıklamaları kabul edilemezdir ve Suriyelilerin hizmetine değildir. Şam hükümeti güçlerimizi ihanet ve ülkeyi parçalamakla suçluyor. Bizler de onların bölgeyi IŞİD’e ve terörist gruplara bıraktığını hatırlatıyoruz. Güçlerimiz bölgeyi özgürleştirdi ve halkı savundu” şeklinde konuştu.

Suriyeli olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Mazlum Abdi, “Suriyeli kimliğimizle gurur duyuyoruz. DSG çatısı altında olan bütün güçler olarak gururluyuz. Daha önceki toplantıda DSG sistemini değiştirme kararı aldık. Ancak işgalci Türk devletinin saldırıları ve koronavirüs salgını nedeniyle bu karar ve aldığımız birçok kararı yerine getiremedik. Bu toplantıda da birçok karar alacağız ve eski kararları yerine getirmeye çalışacağız. Askeri kurumları geliştireceğiz, çalışmalarımıza yoğunluk vereceğiz. IŞİD’i tamamen yok etmek, işgal edilen bölgeleri özgürleştirmek ve Suriye’de güvenliği sağlamak için yönetim ve askeri çalışmalara ağırlık vereceğiz” dedi.

Daha sonra Uluslararası Koalisyon adına Birleşik Müşterek Görev Gücü Komutanı - Doğal Çözüm Operasyonu General Paul T. Calvert, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) adına MSD Eş Başkanı Emîne Umer ve Özerk Yönetim adına ise Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eş Başkanı Ebid Hamêd El-Mihbaş’ın konuşma yaptı.

DSG’nin yıllık toplantısı basına kapalı devam ediyor.