Şam'dan 'Güvenli Bölge'ye ilişkin açıklama

Suriye, Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiğini açıkladı.

Şam'dan 'Güvenli Bölge'ye ilişkin açıklama

Suriye, Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiğini açıkladı.

Şam rejimi, güvenli bölgenin oluşturulması kapsamında Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmeleri kınadı.

Suriye Dışişleri’nden bir yetkili, “ABD’nin Suriye’nin iç işlerine yönelik devam eden yıkıcı müdahalesini” kınadıklarını açıklayarak, iki ülke arasındaki herhangi bir uzlaşıyı ‘kategorik olarak reddettiklerini’ ifade etti.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya konuşan yetkili, güvenli bölgenin oluşturulmasının ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı açık bir saldırganlık olduğunu belirtti.

“Suriye iç işlerine yönelik ABD tarafından ortaya konulan krizi sürdürme ve karmaşık hale getirme amaçlı müdahaleyi güçlü bir biçimde kınamaktadır” diyen yetkili, Türkiye ile ABD arasında gerçekleşecek her tür uzlaşıyı reddettiklerini vurgulayarak, bu durumun uluslararası hukukun ve Birlemiş Milletler Şartı’nın ihlali anlamına geleceğini ifade etti.

Yetkili, Türkiye’yi, “ulusal güvenlik adı altında Suriye’ye karşı saldırganlık bahaneleri uydurmakla” suçladı.

ABD görüşmelerden umutlu, Türkiye sonuç bekliyor

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye'de oluşturulması beklenen güvenli bölge meselesini görüşmek üzere 24 Temmuz'da bir araya gelmişti.

Tarafların, 1 saat 20 dakika süren görüşmesinde ortak adım atma doğrultusunda bir karar alınamadı.

Görüşmeye dair açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanlığı "Türkiye'nin ulusal güvenlik öncelikleri açık şekilde vurgulandı. Güvenli bölgenin kurulmasının, ancak Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak bir plan ile mümkün olduğu ifade edildi. Kalın-Jeffrey görüşmesinde, Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge'nin tesisi ile terör unsurlarına karşı mücadele ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı" ifadelerini kullandı.

ABD Türkiye Büyükelçiliğinin görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise, “Görüşmeler samimi, pozitif yapıcı geçti. Gelecekte sürecek. ABD ve Türkiye Menbiç yol haritasında somut ilerleme konusunda taahhütlerine sadık" denildi.

Kalın ile Jeffrey arasındaki görüşmeye dair detaylar paylaşan diplomatik kaynaklara göre, ABD Suriye'deki durumun Türkiye'ye güvenlik tehdidi olduğunu kabul etti ama adım atmak istemiyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, görüşmelere dair bugün yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı.

“ABD ile Suriye sınırları boyunca güvenli bölge oluşturmaya yönelik görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat'ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız.”