Sancar: İmralı ile HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak görüşmek istiyoruz

İmralı da ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruya henüz yanıt verilmeyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, talebini Batman’da düzenlenen mitingde yineledi. Sancar, diğer siyasi partilere de Öcalan’la görüşme çağrısı yaptı.

Sancar: İmralı ile HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak görüşmek istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Batman’da yaptığı konuşmada HDP Eş Başkanları olarak İmralı ile görüşmek istediklerini söyledi ve diğer siyasi partilere de Öcalan’la görüşme çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Batman’da “Yoksulluğa, Savaşa ve Tecride Hayır” mitinginde konuştu.

Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) yönelik operasyonlara ve Semra Güzelîn vekilliğinin düşürülmesine  değinen Sancar, “HDP halktır, işte halk burada. Hiç kimse bu iradeyi kıramaz, halkı sindiremez. Bakın 2 gün önce yine operasyonlara başladılar. DBP Eş Genel Başkanı sevgili yoldaşımız Keskin Bayındır’ı ve yöneticileri gözaltına aldılar, hala gözaltındalar. Keskin yoldaşımızın boynunu eğmeye çalıştılar, ama zafer işareti gereken mesajı verdi, boyun eğmedi. Bundan önce yoldaşlarımız nasıl durduysa öyle durdu. 2 Mart 1994'te de aynı oyunu oynadılar, dokunulmazlıkları kaldırdılar, DEP milletvekillerini gözaltına almaya çalıştılar, Orhan Doğan'ın boynunu eğmeye çalıştılar ama boyun eğmedi. Geçen gün Semra Güzel vekilimizin vekilliğini düşürdüler. Bahane devamsızlık ama asıl gerekçe mücadele devamlılığıdır. Bu yüzden vekilliklerini düşürüyorlar. Onun  da boynunu eğmeye çalıştılar ama başaramadılar” dedi.

“Demokratik siyasete baskının nedeni Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarıdır”

“Demokratik siyasette bu baskıların amacı ve sebebi de bellidir” diyen Sancar, “Sebep Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarıdır, çözümsüzlüğün temeli de imha ve inkardır. İmha ve inkara dayalı çözümsüzlük politikalarını 3 şey üzerinden yürütüyor iktidar. Bundan önceki iktidarların çoğu da aynı şeyi yaptı. Biri demokratik siyaseti tasfiye çabalarıdır. Demokratik siyaseti bitirdiklerinde imha ve inkar siyasetini kalıcı hale getireceklerini sanıyorlar ama demokratik siyaset direniyor ve büyüyor” ifadelerini kullandı.

“İktidarı tarihin çöplüğüne göndereceğiz”

HDP’nin demokratik siyasetteki bu ısrarı ve büyük gücünün iktidara kaybettireceğini dile getrien HDP Eş Genel Başkanı “Bunu biliyorlar, o nedenle daha çok saldırıyorlar. Saldırdıkça kendileri tükeniyor. Bundan önceki bütün iktidarlar gibi Kürt sorununa savaş politikaları ile yaklaşanlar tarihin çöplüğüne gitti, bu iktidar da tarihin çöplüğüne doğru hızla yol alıyor, onları da tarihin çöplüğüne göndereceğiz” dedi.

“İktidar kontaklarını bir arada tutan harç Kürt karşıtlığıdır”

Mithat Sancar, iktidarın Kürtlerin kazanımı nerede olursa olsun saldırdığını belirterek, “Şimdi Rojava’ya yaptıkları gibi. Savaş politikaları, bu iktidarın temel sütunudur. İktidar kontaklarını bir arada tutan harç Kürt karşıtlığıdır. Kürde karşı savaş politikalarıdır. O nedenle biz de diyoruz ki savaşa hayır, savaşa hayır!” ifadelerini kullandı. Paris’teki katliam aydınlatılmalı

"Paris saldırısı aydınlatılmalı"

Sancar, Paris’teki saldırıya da değinerek Fransa hükümetinden saldırının bir an önce aydınlatılması çağrısı yaparak, Ortada şüpheler ve soru işaretleri var. 10 yıl önce yaşananlar ortada. 3 kadının, Sakinelerin katledilmesinin aydınlatılmaması şüpheli soruları artırıyor. O nedenle Fransa yönetimi samimi ve kararlı bir şekilde bu cinayetleri aydınlatmalıdır” dedi.

Savaş ve harcanan askeri harcamaların halkı yoksullaştırdığını dile getiren Mithat Sancar şunları söyledi:

“Bugün 30 milyon açlık sınırında yaşıyor, savaşa harcanan bütün bu paralar halka adil bir şekilde harcansa bu ülkede refah olur, barış olur, barış refah ve adaleti de getirir. Bu yüzden savaşa karşıyız, savaşa karşı çözüm müzakeredir, siyaset ve diyalogdur. Biz bunda ısrarcıyız. O nedenle bıkmadan, usanmadan barış istiyoruz diyoruz. Bu, ülkeye barış, demokrasi, refahı ve demokrasiyi de getirir. Savaşa karşı mücadelede ısrarlı, barış hedefimizde kararlıyız.”

"Öcalan ile İmralı’da HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak görüşmek istiyoruz"

“Ağırlaştırılmış tecrit ülkede çözümsüzlüğü, çatışmaları ve yoksulluğu derinleştiriyor” diyen Sancar “Bizler de başvurduk, görüşmek istiyoruz. Abdullah Öcalan ile İmralı’da HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak görüşmek istiyoruz. Avukatlarıyla görüşmek hakkıdır. Bu tecrit büyük hukuksuzluktur. Tecrit üzerinden, savaş politikaları üzerinden bu iktidar siyaseti ve seçim sürecini de dizayn etmek istiyor. O nedenle tecrit sadece bizim meselemiz olarak görülemez. Tecrit bu ülkenin tümünün meselesidir. Bu ülkede adaletten yana, demokrasinin gelmesini isteyenlerin hepsinin tecride karşı çıkması lazım. Bu nedenle bütün siyasi partilere çağrı yapıyoruz. İktidarın savaş politikalarındaki ısrarına karşı ve siyaseti seçim sürecini yönlendirme ve dizayn etme girişimlerine karşı sizler de bir heyet oluşturarak İmralı'da görüşme talebinde bulunun. Kimse bundan çekinmesin” dedi.

“Bu ülkeye Demokratik Cumhuriyetin yolunu açacağımızın sözünü veriyoruz” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Meclis'e en güçlü şekilde gireceğiz. Bunu mutlaka yapacağız. Çünkü gelecek dönemi bizler inşa edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sahip olduğumuz belirleyici gücü demokratik sorumluluk ile çözüm için kullanacağız. Ülkeyi karanlığa mahkum olmaktan çıkaracağız. O kararlılık ve inanç var bizde. Halkın desteği de arkamızda. Bu yürüyüş mutlaka ama mutlaka başarıyı da getirecektir” şeklinde sözlerini tamamladı.