Siirt’te kayyum tepkisi: İlk hedefleri Kürtçe oldu

Siirt’te belediyelere kayyum atanmasının yıldönümüne dair yapılan açıklamada, “Kayyumların ilk icraatı Kürt diline ve kültürüne saldırılar olmuştur” denildi.

Siirt’te kayyum tepkisi: İlk hedefleri Kürtçe oldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü, Siirt merkez, Kurtalan ve Baykan belediyelerine kayyum atanmasının yıldönümüne dair açıklama yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, yerlerine kayyum atanan Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Kurtalan Belediye Eş Başkanı Baran Akgül, Baykan Belediye Eş Başkanları Özden Gülmez ve Ramazan Sarsılmaz ile çok sayıda kişi katıldı.

HDP’li Sıddık Taş, kayyumların bir karşılığının olmadığını belirterek, “Halkın iradesinin üstünde bir irade yoktur. AKP ve MHP faşizan iktidarı ömrünü tamamlamıştır. Önümüzdeki ilk seçimde kaybedecekler. Bu zulme ortak olan herkes hesap verecek” dedi.

Talan Ve Yikim

Ardından konuşan Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, “Sandıkta istediği başarıyı sağlayamayanların başvurduğu alternatif yol gasp ve yok sayma politikası olmuştur” dedi. Aradan geçen 2 yılda “talan, yıkım, tahribat ve inkar politikasına” şahit olduklarını kaydeden Işık, “Seçme ve seçilme hakkını yok sayan yurttaşların asgari demokratik haklarımı askıya alan bu uygulama, Türkiye’de Kürt halkına karşı uygulanan ikiyüzlü siyasetin temel göstergesi olmuştur” diye konuştu.

Kürtçe Hedefte

Işık, “Kayyum atanmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur, meşru değildir ve şu an yaşanan durum da Siirt halkının iradesinin gaspıdır. Atanan kayyumların ilk icraatları Kürt diline ve kültürüne saldırılar olmuştur. Kayyum, Siirt’e atanır atanmaz ilk iş olarak burada bulunan Celadet Elî Bedirxan kütüphanesini yıkmıştır. Diğer kayyumlar da şehirlerde bulunan Kürtçe tabelaları kaldırmıştır. Kürt aydın ve yazarlarının isimlerinin verildiği park ve cadde isimleri de değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra kayyumları diğer bir saldırı alanı ise kadın kazanımları olmuştur. Berfin Kadın Danışmanlık merkezinin pasifleştirilmesi kadın yaşam alanlarına bakışlarının özetiydi” şeklinde konuştu.

Newala Qesaba

Kayyumın Newala Qesaba’yı imara açma çalışmalarına da değinen Işık, “Newala Qesaba’nın yapılaşmaya açılması iznini veren kayyum ve yönetimi genelde Kürt halkına özelde de Siirt halklarına karşı yaklaşımını ortaya koymuştur. Neredeyse 300 kadar faili meçhul cenazenin bulunduğu Newala Qesaba’ya anıt yapılması gerekirken, kayyum eliyle üzeri beton yığınlarıyla, binalarla kapatılmaya çalışılarak Kürtlerin ve Ermenilerin hafızasından önemli bir değeri görünmez kılmaya çalışmaktadırlar” diye kaydetti.