12 yıl süren ‘PKK’liler ile kucaklaşma’ davasında eski vekillere hapis cezası verildi

2012 yılında Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve diğer milletvekillerinin içinde olduğu konvoyun yolunun PKK’lilr tarafından kesilmesi ve ardından yaşanan kucaklaşma görüntüleri nedeniyle açılan davada, Halil Aksoy ve Adil Zozani’ye 7 yıl 6 ay, Aysel Tuğluk ve Nazmi Gür’e ise 6 yıl hapis ceza verildi.

12 yıl süren ‘PKK’liler ile kucaklaşma’ davasında eski vekillere hapis cezası verildi

Cezalar söz konusu isimlere, “örgüt propagandası yaparak suç işledikleri” iddiasıyla verildi.

Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Marmara Kapalı Cezaevinde bulunan BDP Ağrı eski Milletvekili Halil Aksoy ve Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde bulunan Nazmi Gür, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Adil Zozani ise duruşma salonunda hazır bulundu.

MA’nın haberine göre Figen Yüksekdağ, Ertuğrul Kürkçü ve Hüsamettin Zenderlioğlu’nun dosyaları önceki duruşmalarda tefrik edilerek, yargılandıkları diğer dosyalar ile birleştirildi.

Duruşmada son savunmalarını yapan Halil Aksoy ve Nazmi Gür suçlamaların ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmasını talep etti.

Aksoy ve Tuğluk’un avukatı Eylem Arzu Kayaoğlu da ziyaretin İçişleri Bakanlığı ve Valilik izniyle yapıldığını belirtti.

Tüm talepleri reddeden mahkeme,  Adil Zozani’ye 7 yıl 6 ay, Halil Aksoy’a 7 yıl 6 ay, Aysel Tuğluk’a 6 yıl, Nazmi Gür’e 6 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Esat Canan’ın ise beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

23 Temmuz 2012 tarihinde Şemdinli’de TSK ve PKK’liler arasında yaşanan ve iki hafta kadar süren çatışma nedeniyle bir heyet, 17 Ağustos 2012 tarihinde bölgeyi ziyaret etti. Dönüş yolunda Bağlar köyü mevkiinde 4 PKK’linin heyetin yolunu kesip, kimlik kontrolü yaptığına dair basına yansıyan görüntüler nedeniyle heyette yer alan Aysel Tuğluk, Figen Yüksekdağ, Ertuğrul Kürkçü, Adil Zozani, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Esat Canan hakkında 2021 yılında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma açıldı.  Söz konusu siyasetçiler hakkında, “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla 31 Mart 2022 tarihinde Ankara Cumhuriyet Savcısı Ahmet Altun tarafından iddianame hazırlandı. Ardından dosya, “suçun işlendiği yer” gerekçesiyle Hakkari’ye gönderildi.