22 yıl önce boşaltılan köyüne dönerek tek başına yaşıyor.

Van'da Derviş Muhan, 22 yıl önce boşaltılan köyüne dönerek tek başına yaşıyor.

22 yıl önce boşaltılan köyüne dönerek tek başına yaşıyor.

22 yıl önce boşaltılan köyüne 7 yıl önce dönen 7 çocuk babası Derviş Muhan (52), daha önce köy statüsünde olan ve Van'ın büyükşehir olmasıyla Çatak ilçesine bağlı mahalleye dönüştürülen Övecek'te koyunları, keçileri ve atlarıyla tek başın yaşıyor.

Eski okul binasını eve çeviren Derviş Muhan, elektrik olmadığı için gaz lambası kullanıp, pilli el radyosu ile de dünyadan haber alıyor. Derviş Muhan'a en büyük desteği de zaman zaman yanına gelen eşi veriyor.


50 hanelik mahallenin 1995 yılında boşaltılmasıyla Muhan ve ailesi Van'a göç etmiş. Van'da iş imkanı bulamayan Derviş Muhan, farklı illerine giderek ailesinin geçimini sağlamak için çalışsa da daha fazla gurbette dayanamayarak, tekrar Van'a dönmüş.


Muhan, asıl mutluluğu geçmişte birçok hatırası olan köyünde bulduğunu belirterek koyun, keçi, at ve köpekleriyle kedisine yeni bir hayat kurduğunu ifade etti.
Yalnız yaşadığı köyünde çok mutlu olduğunu ifade eden Muhan sözlerine şöyle devam etti:

"Burada çok mutlu ve huzurluyum. Yalnızlık beni bazen sıkıyor. Buranın yeniden yerleşime açılmasını umut ediyorum. Kışın yollar aylarca kapalı kalıyor. Ben kışlık erzakımı yollar açıkken atla taşıyıp depoluyorum. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Hayvanlarımı besliyorum. Doğayla iç içeyim. Eşim yollar açık olduğunda ve imkanlar el verdiğinde yanıma gelip bana destek oluyor.”


Muhan, evin içine kurduğu sobanın üzerinde yemeklerini pişidiğini söyleyerek, "Ömrüm yettiği sürece mahallemi terk etmeyeceğim ve yaşadığım alanı da ağaçlarla, bahçelerle cennete çevireceğim” dedi.