Meclis'te AK Parti ile HDP arasında ‘Kobani’ tartışması

AK Partili Turan’ın, "Kürtler Erdoğan’ı, Erdoğan Kürtleri sever" sözlerine yanıt veren HDP’li Beştaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha dün “Kobani bitti” dediğini hatırlatarak, “Ne derdiniz var Kobani ile?” diye sordu. Turan ise "Kürtler değil Kobani'deki Kürt devleti, terör devleti diye ifade edilen o yapı yok oldu" diye yanıt verdi.

Meclis'te AK Parti ile HDP arasında ‘Kobani’ tartışması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu’nda Adalet Bakanlığı 2023 bütçesine dair konuşmasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a eleştirilerde bulundu.

Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzlar, BİM’lere yönelik saldırı ve Cemal Kaşıkçı davasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gergerlioğlu, Bakana Bozdağ'a “Adaletin bu mu Sayın Zulümat Bakanı. Bundan dolayı Zulümat Bakanısınız” dedi.

Görüşmeler sırasında Gergerlioğlu'na "sataşma" gerekçesiyle yanıt veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Gergerlioğlu’nun üslubunu eleştirdi.

HDP’li vekillerin konuşmalarında “AK Parti’nin Kürtlerle sorunu var” ithamında bulunduğunu belirten Turan, “Yirmi yıldan beri siyasi hayatımızda kimlik siyaseti yapmadık. 85 milyonu kardeş bildik. Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit, hür vatandaşlarıdır" dedi.

“Kürtler Erdoğan’ı sever, Erdoğan Kürtleri sever”

Konuşmasına devam eden Turan, "TRT Kurdî’yi biz kurduk, üniversitelerde Kürtçe bölümleri biz açtık, Kürtçe siyasi propaganda imkânının önünü biz açtık; uygulama hataları varsa uygunca söylersiniz, beraber değerlendiririz. Kürtler Erdoğan’ı sever, Erdoğan Kürtleri sever" ifadelerini kullandı.

Bu arada söz alan Gergerlioğlu, söylediklerinin hepsinin belgeli olduğunu “gerçekleri söylediği için saldırıya maruz kaldığını ve cezaevi yattığını” söyledi.

Necmettin Erbakan’ın “Kürt ile Türkü ayırırsanız ne Kürt kalır ne Türk. Ancak Çanakkale misali birleşirsek ne İngiliz kalır, ne Fransız” dediğini belirten Turan, “O yüzden tüm konuşmaları 85 milyonun kardeşliğine atıf yapmayı, belli bir grubun, belli bir anlayışın değil, tüm Türkiye’nin anlayışına sahip çıkmayı öneriyorum” diye konuştu.

“Ne derdiniz var Kobani ile?”

Daha sonra söz alan Meral Danış Beştaş, “Kürtler Erdoğan’ı seviyor” sözlerine yanıt olarak, “Daha dün AKP’nin Genel Başkanı ‘Kobani bitti’ diye açıklama yaptı. Ne derdiniz var Kobani ile? Daha dün burada Kobani Kürtlerin kalbidir dedik. Siz Kürt düşmanlığını Kobani üzerinden büyütüyorsunuz” dedi.

Beştaş’ın konuşması sırasında AK Parti sıralarından “terörist” şeklinde sözler yükseldi. Beştaş, “Bize terörist diyenler, asıl teröristtirler. Onlar başkasının topraklarına göz dikenlerdir. Terörizm budur” diyerek yanıt verdi

Beştaş, ardından konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Erdoğan Kürtleri çok seviyormuş, Kürtler de onu çok seviyormuş. Hadi Amed'e gitsin, binlerce koruma olmadan dolaşsın bakalım. Nasıl bir sevgiymiş bu etrafında etten duvar ören özel timlerle Diyarbakır'a gideceksin, sonra 'Kürtler beni seviyor' diyeceksin. Yok öyle bir şey! Bu iktidar döneminde Kürtlerin doksanlı yıllardaki katilleri bile aklanıyor. Hepsi temize çekiliyor. Bu mudur Kürt sevginiz sizin? Siz Ahmede Xani gibi büyük bir Kürt bilgesinin bile büstünü kaldıracak kadar Kürtleri seviyorsunuz."

“Burada terör laflarına karnımız tok”

Meclis Başkanvekili, Beştaş'a "Kürtleri seviyor demesi sataşma değil. Terörist sataşmadır" diyerek müdahale etti. Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sevgili Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafıyla sokaklara 'Demirtaş teröristtir' yazanlar da yazdıranlar da bu sıralarda terörizm suçlaması yapanlar da kendileri en büyük teröristtir. Burada terör laflarına karnımız tok. Şiddet yoluyla, çatışma yoluyla 'Kobane bitti' diyeceksiniz, orada Kürt halkı diğer halklarla yaşıyor, sonra 'Kürtlere düşmanlığımız yok' diyeceksiniz! Bütün dünya karşınızda olacak siz gelip burada terör lafları edeceksiniz!"

Bülent Turan ise "Kürtler değil Kobani'deki Kürt devleti, terör devleti diye ifade edilen o yapı yok oldu" diye yanıt verdi.