ABD Dışişleri Bakanı’ndan Çin’e yeni suçlama

ABD Dışişleri Bakanı’ndan Çin’e yeni suçlama

BD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo koronavirüsü salgınıyla mücadele konusunda Çin hükümetini eleştirerek, virüsün ortaya çıkışını Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) zamanında bildirmediğini söyledi.

Pompeo yaptığı açıklamada, Pekin yönetimini, virüsün insandan insana bulaştığını bir ay boyunca, yani hastalık ülkenin her bölgesine yayılana kadar, dünyaya açıklamamakla da suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2007’de yürürlüğe giren kurallarına atıfta bulunarak, Çin’in salgının ortaya çıkışını zamanında örgüte bildirmediği söyledi.

Pompeo, Pekin yönetiminin salgını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdikten sonra bile sahip olduğu tüm bilgileri paylaşmadığını, bunun yerine hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunu dünyadan saklamakla suçladı.

Çin, bu iddiaları reddediyor ve virüsle ilgili bilgileri şeffaf biçimde paylaştığını savunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nü de eleştiren Pompeo, örgüt Direktörü Tedros Adhanom’un, üye bir ülkenin kurallara uymama durumunu kamuoyuyla paylaşma görevini yerine getirmediğini savundu.

Amerika Başkanı Donald Trump ise geçen hafta, Dünya Sağlık Örgütü’ne mali katkıyı geçici olarak askıya aldıklarını açıklamıştı. WHO ise Çin odaklı olduğu iddialarını kabul etmiyor.