ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan KDP’nin boykot kararına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı “Seçimleri boykot etmek KDP’nin Kürdistan ve Irak halklarının çıkarlarına hizmet etmemektedir”açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan KDP’nin boykot kararına ilişkin açıklama

Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda'ya konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel  "KDP Siyasi Bürosu'nun Irak Kürdistanı parlamento seçimlerini boykot edeceklerine dair açıklamasını gördük. KDP'nin söz konusu kararından endişe duyuyoruz" dedi.

Vedant Patel, "Iraklı Kürtlerin Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararıyla ilgili endişelerini anlıyoruz, ancak seçimleri boykot etmenin başta KDP olmak üzere Kürt ve Irak halklarının çıkarlarına hizmet ettiğini düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’nin tüm partilerin katıldığı özgür, adil, şeffaf ve güvenilir seçimleri desteklediğini belirten Patel, "Biz ortak çıkarları ilgilendiren konularda Bağdat ve Erbil yetkilileriyle sürekli olarak iletişim halindeyiz. Bu konular arasında Irak'ın istikrar, yasaların uygulanması ve Irak’ta yaşayan tüm bileşenlerin haklarının korunması da var” diye konuştu.

KDP'den flaş karar: Seçimlere katılmayacağız!

Kürdistan Demokrat Partisi Politbürosu Başkan Mesud Barzani'nin başkanlığında bugün gerçekleştirdiği toplantıda, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik kararlarının ardından seçimlere katılmama kararı aldığını duyurdu.

Açıklamada “Bize yüklenen tarihi misyon ve ulusal çıkarlarımız gereği yasadışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere katılmayacağız” denildi.

Anayasanın uygulanması, Irak'ta hükümeti kurmaya yönelik siyasi ve idari anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması konusunda Devlet Yönetme İttifakı bünyesindeki tarafları ulusal sorumluluk sahibi olmaya çağıran KDP "Aksi takdirde siyasi süreci devam ettiremeyeceği” uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne ve onun anayasal kurumlarına karşı yürüttüğü tüm anayasa ihlallerine, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan bir seçimi meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

KDP son parlamento seçimlerinde 688 bin oy alarak 45 sandalye kazanıştı. Aynı seçimde KYB 21 sandalyeyle ile meclisteki yerini almıştı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 21 Şubat'ta Kürdistan Parlamentosu'nda Türkmen ve Hristiyanlara kota sisteminin anayasaya aykırı olduğu yönünde karar vermişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Parlamento seçiminin 10 Haziran 2024’te yapılmasına karar vermişti.

Federal Mahkemesinin kararına tepki olarak Türkmen ve Hristiyan siyasi partiler de seçimlere katılmama kararı almıştı.