ABD, Erbil saldırısına karşı BM Güvenlik Konseyi’ni görüşmeye çağırdı

ABD, başkent Erbil’e yönelik İran saldırısının kınanması ve bu konuda özel bir oturum düzenlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu. ABD’nin çağrısına Arnavutluk ve İrlanda’dan destek geldi.

ABD, Erbil saldırısına karşı BM Güvenlik Konseyi’ni görüşmeye çağırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) BM Daimi Temsilciliği, resmi Twitter hesabından, Erbil’e yönelik 13 Martta gerçekleştirilen füze saldırı nedeniyle BM’yi toplantıya davet etti.

Temsilciliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün ABD, İran'ın Irak Kürdistan Bölgesi'ne düzenlediği füze saldırısını kınamak için BM Güvenlik Konseyi'ni görüşmeye çağırdı. Erbil'de bir sivil konutu hedef alan bu pervasız ve sebepsiz saldırı, Irak'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korkunç bir ihlaliydi.”

Açıklamanın devamında, “Güvenlik Konseyi üyeleri bu saldırıyı kınamalı, İran'ı sorumlu tutmalı ve Irak'ın demokrasisini ve egemenliğini desteklemelidir” ifadelerine yer verildi.

Arnavutluk ve İrlanda’dan destek

ABD’nin çağrısını Arnavutluk ve İrlanda’nın BM temsilcilikleri de destekledi.

Arnavutluk’un BM Temsilciliği resmi twitter hesabınan yapılan açıklamada, “Arnavutluk İran'ın Erbil’e düzenlediği hukuksuz balistik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Güvenlik Konseyi, İran'ı bu tür pervasız ve tehlikeli eylemlerden sorumlu tutmalıdır” denildi.

Açıklamanın devamında, “Irak’ın demokratik sürecini ve ulusal birlik ve ilerlemeye yönelik çabalarını kuvvetle destekliyoruz” sözlerine yer verildi.

İrlanda’nın BM Temsilciliği de, sosyal medyahesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün BM Güvenlik Konseyi 13 Mart'ta Erbil’e yönelik füze saldırısını görüştü ve bu saldırıyı kınadı. BMGK, Irak halkıyla dayanışmasını ifade etti, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğini yineledi. Irak'ın istikrarı, daha geniş bölgenin istikrarı için kritik öneme sahip” dedi.

Ne olmuştu?

13 Mart günü saat 01:00 sıralarında başkent Erbil’e balistik füzelerle saldırı düzenlendi.

Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer köyü ve çevresine isabet etti.

Kürdistan Bölgesi Anti Terör Birimi (CT), 14 balistik füze ile gerçekleştirilen saldırının Irak ve Kürdistan Bölgesi sınırları dışından yapıldığını duyurdu.

Ardından İran Devrim Muhafızları, İsrail istihbaratına ait üssün vurulduğunu iddia ederek saldırıları üstlendi.

Ancak Kürdistan Bölgesi Hükumeti bu iddiaların “gerçeklerin gizlenmesi” olarak nitelendirip füzelerin sivil yerleşim yerlerine düştüğünü açıkladı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi başklanlığında bir heyet Erbil’e gelerek saldırının gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulundu.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye’nin yanı sıra, Arap ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere, bir çok ülke, İran’ın saldırısını sert bir şekilde kınadı.