ABD güçleri Haseke’deki Sinaa Cezaevine girdi

Bradley panzerleri ve helikopterin gözetimindeki bir Amerikan gücü Haseke’deki Sinaa Cezaevine girdi.

ABD güçleri Haseke’deki Sinaa Cezaevine girdi

ABD güçleri, Sinaa Cezaevi kompeksinde arama tarama faaliyetinde bulunurken Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı savaşçılar da cezaevindeki arama tarama faaliyetine eşlik ediyor. 

ABD güçleri aynı zamanda Sinaa Cezaevinin bulunduğu Geweran Mahallesi ile mahallenin yakınlarındaki bölgelerde devriye geziyor.

ABD ordusu bünyesindeki helikopterler de bölge üzerinde uçuyor.

Öte yandan Haseke'nin bazı mahallelerinde, özellikle hapishane çevresindeki mahallelerde, bazı Amerikan güçleri sahayı gözlüyor.

Siyasi yorumcu Dr. Zara Salih, Rûdaw’a yaptığı değerlendirmede, IŞİD’in cezaevinden firar girişimi ve akabinde gelişen saldırılarının sadece DSG'ye bir mesaj olmadığını, ABD'nin de sahada gücünü artırması için gerekçe olacağını söyledi.

Dr. Zara Salih, "Sina Cezaevine yapılan saldırılardan sonra ABD, bölgedeki kuvvetlerini kesinlikle güçlendirecektir. Çünkü bu sadece Kürtlere ve Demokratik Suriye Güçleri’ne verilmiş bir mesaj değil, öncelikle ABD'ye verilmiş bir mesajdı. Rusya gibi bölgede olan ülkeler, ‘Bakın ABD bölgeyi savunamıyor.  rejimin o bölgeye girmesi gerekiyor’ tezini raha güçlü savunacaklar. Türkiye, bir bölge devleti olarak istihbarat servisleri aracılığıyla hem Demokratik Suriye Güçleri'ne hem de IŞİD'e bir mesaj gönderdi.  Çözümde rol oynaması gerektiğini söyleyen bir mesaj gönderdi” diye konuştu.

“Bu cezaevleri sivil yaşam alanlarından taşınmalı”

Dr. Zara Salih, ayrıca ABD'nin IŞİD’lilerin kaldığı cezaevlerinin korunmasına fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

Dr. Salih şöyle devam etti:

“ABD'nin bu konuyu yeniden ele alması gerekiyor. Bu cezaevleri sivil yaşam alanlarından taşınmalı. ABD ve uluslararası güçler tarafından yeni bir teknoloji kullanılmalı. ABD, Guantanamo Cezaevi deneyimine sahip. ABD, Avrupa ülkelerini  IŞİD’li vatandaşlarını geri almaya zorlamalıdır.”

IŞİD'in Haseke’de cezaevine saldırması ve sayıları henüz netleşmemekle beraber bazı IŞİD’lilerin firar etmesi ABD ve DSG’nin eleştirilmesine neden olmuştu. /Rudaw