Kürt partilerinden Roboski Katliamı için anma mesajları: Unutmadık

Kürt partileri, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 17’si çocuk 34 kişi hakkında anma mesajları yayınladı.

Kürt partilerinden Roboski Katliamı için anma mesajları: Unutmadık

Mesajlarda Roboski katliamının unutulmayacağı vurgulanarak, faillerin yargı önüne çıkarılması talep edildi.  

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), “Roboski Katliamını Unutmadık, Unutmayacağız” başlığı ile yayınladığı nesajda, katliamnın faillerinin yargılanmadığına dikkati çekerek “Katliam faali meçhul bırakılmıştır” dedi.

“TSK’nın gerçekleştirdiği bu katliamı kınıyoruz” denilen açıklama özetle şöyle:

“28.12.2011 gecesi Roboski’de çoğunluğu çocuk ve genç yaşta olan 34 Kürt insanı Türkiye Devleti’ne ait savaş uçaklarının saldırısı sonucu katledildiler.

Türkiye Devleti'nin göz göre göre gerçekleştirdiği Roboski katliamının üzerinden 12 yıl geçti.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nın “görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri” yönündeki kararına karşın bu katliam hala ''faali meçhul'' bırakılmıştır.

Türkiye Devleti, Roboski için “hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep yoktur” demektedir.

İnanıyoruz ki Türkiye Devleti'nin hakkında ‘kamu davası’ açmaya bile gerek duymadığı bu katliamın failleri bir gün yargılanacak ve sorumlular gereken cezayı görecekleridir.

28 Aralık 2011 gecesi TSK’nın gerçekleştirdiği bu katliamı kınıyoruz. Bu katliam unutulmadı, unutulmayacaktır.

Roboski şehitleri şahsında bütün şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, ruhları şad, mekanları cennet olsun diyoruz”

Azadî Partisi: Hiç kimse ceza almadı

Azadî Partisi de (Özgürlük Partisi) mesajında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Roboski’de tam bir katliam ve infiale yol açan bu olayda katliamın 12. yılında hiçbir fail, hala adalet önüne çıkarılmadı. Hiç kimse bir ceza almadı. Devlet ve hükümet erki, sorumluluklarını kabul etmediler. Halktan bir özür dileme nezaketini bile göstermediler.

Tam tersine Kürdistan’da 40 -44 yıldır işlene gelen bütün faili meçhullerin üstünün örtülerek cezasız bırakılması gibi, zamana yayarak, bunun da üstünü örterek, bütün bu insanlık ve hukuk dışı uygulamaların devlet tarafından aklanmaya yol açmıştır.

Şu gerçek asla unutulmamalıdır ki, toplumlar, kendilerine reva görülen ötekileştirici hiçbir muameleyi ne kabul eder, ne de unuturlar. Onun için devlet ve onun bir organı olan hükümetler yaklaşık yüz yıldır bu topraklarda, devletin kolluk kuvvetleri ve diğer organları tarafından Kürtlere yönelik işlene gelen katliam boyutlarını aşan olaylarla yüzleşmeden, İnsan Hakları ekseninde Hak ve Adalet ilkesiyle eşit vatandaşlık sağlamadan ne Kürt meselesini insancıl bir zeminde çözebilir ne de kendi iç barışını sağlayabilir.

Biz Hak-Adalet-inanç ve Hürriyet hukukunun tesisi için legal ve meşru zeminde siyaset yapan Partiya Azadî olarak Roboski olayını, devlet mekanizmasının teknik bir arızasından kaynaklı sıradan bir olay olarak görmüyoruz.

Bu katliamın asıl sorumlusu nasıl bu devletin olayla ilintili yetkilileri ise diğer ikinci büyük sorumlusu da birbirlerine kardeş-akraba olan Kürtler arasına çizilen dikenli teller, ölümcül mayınlı tarlalar ve beton duvarlardır.

Bu nedenle Roboski katliamı, sıradan bir olay değildir, sonuçları itibariyle bütün vicdanlarda devletin güvenirliğine dair bir kırılma noktasına yol açmıştır. Onun için bizler Roboski’yi unutmayacağız.

“Sorumlulardan hesap sorulmadı”

Kürdistan Sosyalist ise mesajında şöyle dedi:

“Roboski katliamı Kürtleri düşman kabul eden siyasetin bir halkasıdır. Roboski katliamı yüz yıldır devam eden Kürt düşmanlığının ne ilk ne de son uygulamalarından biridir. Bundan 12 yıl önce TSK’ne bağlı savaş uçakları Uludere’ye bağlı Roboski köyünde sadece Kürd oldukları için çoğu çocuk yaşta 34 sivil ve masum insanı katletti. 28 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen Roboski katliamı Türk ordusunun emir komuta zinciri içinde planlı programlı bir biçimde ve dünyanın gözü önünde hayata geçirildi.  Roboski katliamı Kürt halkının bilincinde ve hafızasında derin bir yara olarak yer aldı.

Aradan 12 yıl geçtiği halde bu katliama ilişkin ne ciddi bir soruşturma açıldı, ne de sorumlulardan hesap soruldu. Tersine izlenmekte olan Kürt düşmanı politika nedeniyle benzer katliamlar Güney Kürdistan ve Güneybatı Kürdistan’da yaşanmaya devam etti.

Bir kez daha Roboski’de halkımıza karşı gerçekleştirilen vahşi katliamı kınıyor, bu katliamda yaşamını yitiren insanlarımızı saygı ve hürmetle anıyoruz.

Kürt halkının katillerinden bir gün mutlaka hesap sorulacak, halkımız kendi ülkesinde katliam korkusu olmadan özgür ve onurlu bir yaşama kavuşacaktır.” /Rudaw