Lavrov: Ermenistan'ın NATO ile derinleşen diyaloğu egemenliğini kaybetmesine yol açıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan'ın NATO ile diyaloğunu derinleştirmesinin egemenliğini kaybetme tehlikesini ortaya çıkardığını dile getirdi.

Lavrov: Ermenistan'ın NATO ile derinleşen diyaloğu egemenliğini kaybetmesine yol açıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov verdiği özel mülakatta, Ermenistan'ın NATO ile diyaloğun derinleştirilmesi sonucunda ulusal savunma ve güvenlik alanında devletin egemenliğini kaybetme tehdidinin farkına varmasını beklediklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, Ermenistan'ın bu yıl İttifak ile onlarca etkinliğe katıldığının altını çizerek konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi:

Bu durum bizi endişelendirmekten başka bir işe yaramıyor. NATO üyelerinin gerçek amacının bölgedeki konumlarını güçlendirmek ve 'böl ve yönet' şemasına göre manipülasyonlar için koşullar yaratmak olduğuna Ermeni meslektaşlarımızın dikkatini defalarca çektik

Daha önce NATO'nun Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi Javier Colomina, Gürcistan TV kanalı Pirveli Arçi'ye verdiği mülakatta Ermenistan'ın dış politikasında özellikle de Moskova'dan bir anlamda uzaklaşmak anlamında, değişiklikler yapma konusunda kesin bir karar verdiğini söylemişti.

Lavrov: Rus ordusu bölgede barışın sağlanmasında kilit unsur

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bunu 2023 sonuçları üzerine verdiği özel mülakatta, "Rus askeri üssü anlaşmaya uygun olarak Ermenistan'da bulunmaktadır ve Ermenistan topraklarındaki uygunluğu hakkında spekülasyon yapmak zararlıdır" dedi.

Lavrov açıklamasında ayrıca şu sözleri kaydetti:

102. Rus askeri üssünün Ermenistan topraklarındaki yerinin uygunluğu konusundaki spekülasyonları zararlı buluyoruz. Üssün burada konuşlandırılmasına ilişkin anlaşma 16 Mart 1995 tarihinde, her şeyden önce ulusal çıkarlar ve devletlerimizin Güney Kafkasya'da istikrarı güçlendirmeye yönelik ortak görevi temelinde imzalanmıştır.

Lavrov bugün Rus ordusunun 'bu bölgede barışın sağlanmasında kilit bir unsur' olduğunu dile getirdi.

102. Rus askeri üssü, Moskova ile Erivan arasında 1995 yılında imzalanan devletlerarası anlaşma uyarınca Ermenistan'da konuşlandırılmıştı. Rusya Federasyonu ve Ermenistan 20 Ağustos 2010 tarihinde üssün konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmanın süresini 2044 yılına kadar uzattı.

Rus sınır muhafızları, 30 Eylül 1992 tarihinde Erivan'da imzalanan Ermenistan topraklarındaki Rus sınır birliklerinin statüsüne ilişkin devletlerarası anlaşma uyarınca Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-İran sınırında görev yapmaktadır.

 

 

Sputnık