Erbil: Federal Mahkeme sayesinde sorunları çözmenin imkanı yoktur

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Bağdat’tan bütçe payının aktarımı hakkındaki kararına sert tepki gösterdi. Hükümetten yapılan açıklamada, Federal Yüksek Mahkeme’nin anayasal bir yapıya sahip olmadığına vurgu yapılarak Irak hükümetinden karara uymaması istendi.

Erbil: Federal Mahkeme sayesinde sorunları çözmenin imkanı yoktur

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, merkezi yönetimin Kürdistan Bölgesi’ne bütçe aktarılması yönünde aldığı kararın “anayasaya uygun olmadığı” yönünde karar aldı.

Karara üst üste tepkiler yağarken bir açıklama da Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden geldi. Hükümetten yapılan açıklamada, “Irak Federal Yüksek Mahkemesi Kürdistan Bölgesi halkının anayasal ve mali haklarına karşı olduğunu bir kez daha teyit etti” denilerek Mahkemenin bu tutumunun Kürdistan Bölgesi'ne yönelik haksız politikasını ve muhalefetini sürdürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, Erbil ile Bağdat arasında anlaşma ve sorunları anayasa temelinde çözmek için olumlu bir yakınlaşma atmosferi oluşmuşken Mahkemenin bu kararı aldığına dikkat çekildi.

“Federal Yüksek Mahkeme'nin kararı Irak anayasasının alenen ihlalidir. Sadece Kürdistan Bölgesi’ne değil, yeni Irak hükümetine de karşıdır" denilen açıklamada, bu tutumun yeni hükümet kurma sürecinde taraflar arasında varılan anlaşmanın ruhuna aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Federal Mahkeme tasarısı altı ay içinde kabul edilmelidir, çünkü anayasaya göre oluşturulmamış. Dolayısıyla mevcut mahkeme sayesinde sorunları çözme imkanı yoktur” sözlerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesi’nin anayasaya, yasalara ve meşru mahkemelere saygılı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, federal hükümetin alınan karara tabi olmaması istendi.