ABD, Husileri terörist listesine aldı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kızıldeniz bölgesindeki saldırılarını durdurması için belirlediği bir aylık sürenin sona ermesinin ardından Husi grubunu yeniden terör örgütü listesine aldı.

ABD, Husileri terörist listesine aldı
Karar dün resmen yürürlüğe girdi. Joe Biden yönetimi Husileri Yemen'deki siyasi sürece geri dönmeye davet etti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı 17 Ocak'ta, grubun resmi adı olan Ensarullah hareketini ‘özel sınıflandırılmış küresel bir terör oluşumu’ ilan etti. Bu durum, pratikte hareketin ABD'de sahip olabileceği varlıkların dondurulması ve finansman kaynakları bağlantısının kesilmesi anlamına geliyor.
 
Washington, Husilerin terörist grup olarak tanımlanmasının, Gazze'yi destekleme gerekçesi ile Kızıldeniz'de sürdürdükleri tehdit ve saldırılara karşılık olarak yapıldığını doğrulayarak bu tanımlamanın, Husilerin terör operasyonlarının finansmanını engellemek, finansal piyasalara erişimlerini daha da kısıtlamak ve eylemlerinden dolayı onları sorumlu tutmak için önemli bir araç olduğunu açıkladı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ocak 2023'te Washington'ın ‘insani yardımın ve hayati önem taşıyan ticari malların Yemen'e ithalatının kolaylaştırılmasında çok önemli rol oynayan paydaşlar, yardım sağlayıcılar ve şirketlerle güçlü iletişim kuracağına’ söz vermişti.