ABD: İran ve Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarından endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gavito, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarından endişe duyduklarını söyledi. Gavito ayrıca, operasyonlar nedeniyle aynı endişeleri Türkiye’ye de ilettiklerini söyledi.

ABD: İran ve Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarından endişeliyiz

Başkent Washington DC'de Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen panelde konuşan Jennifer Gavito, "İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik son saldırıları son derece endişe verici. İran'ın insansız hava araçları ve balistik füzeleri kullanması sicil can kayıplarına neden oldu” dedi.

Gavito, “Devrim Muhafızları liderleri, dikkatimizi ülke içinde insanlara yönelik acımasız baskıdan uzaklaştırmak için gelecekte daha fazla saldırı düzenlemekle tehdit ettiler” diye ekledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 28 Eylül 2022'de Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te Rojhılatlı Kürt partilerinin karargah ve kamplarını füze ve kamikaze insansız hava araçları ile hedef almış, saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 17 kişi hayatını kaybetmiş yaklaşık 50 kişi de yaralanmıştı.

İran’ın bu saldırısı, 22 yaşındaki Kürt kızı Jina Emini’nin Tahran’da İran “ahlak polisi” tarafından öldürülmesi ile İran ve Rojhılat’ta başlayan gösterilerin ardından geldi.

Türkiye’nin operasyonları

ABD’li yetkili, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi’nde PKK’ye yönelik askeri operasyonları hakkında da konuştu.

Gavito, "Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonlarıyla ilgili endişelerimizi de dile getirdik ve Türk hükümetine, terör mevzilerine karşı sınır ötesi operasyonlarında Irak hükümetiyle daha yakın koordinasyon çağrısında bulunduk" dedi.

Türkiye, son otuz yılda Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Kürdistan Bölgesi’ndeki mevzilerine yönelik düzinelerce askeri operasyon gerçekleştirdi. Son olarak 18 Nisan 2022’de “Pençe-Kilit” adıyla Zap ve Avaşin bölgelerinde bir operasyon başlatıldı. 

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, bu operasyonda şu ana kadar 423 PKK’li ile 62 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. PKK ise 2 bin 124 asker ile 144 örgüt üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran'a yakın milislerin saldırıları

Gavito, Irak'taki siyasi süreç ve İran'a yakın milislerin saldırıları hakkında, "Bir sonraki hükümeti, Irak'ı ekonomik büyümeyle sonuçlanacak, çevreye yardımcı olacak ve işbirliğini kolaylaştıracak olan bölgeyle bütünleştirme çabalarını sürdürmeye teşvik ediyoruz. Bunun kalıcı bir barışın temeli olacağına inanıyoruz” dedi.

ABD yönetiminin İran'la gerilimi azaltmak istediğini belirten Govito, “ABD yönetimi, İran'ın Irak'ın çok önemli bir ortağı olduğunu anlıyor. İki ülkenin geniş bir ortak sınırı ve birçok ortak çıkarı var. Bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ancak İran yanlısı milis grupların sürekli tehditleri ve saldırıları Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor ve halkın hükümete olan güvenini sarsıyor. Bu milis grupları, hükümetin ve komuta yetkilerinin dışına çıkarak güvenlik güçlerinin bir parçası olduklarını iddia edemezler” ifadelerini kullandı.

Jennifer Gavito "Başkan Biden, İran'ın yıkıcı eylemlerini önlemek ve bunlara karşı koymak için müttefikler ve ortaklarla birlikte çalışmaya kararlıdır. Halkımıza ve çıkarlarımıza saldırıldığında karşılık vereceğiz, aynı zamanda hakları ve haysiyetleri için savaşan İran halkını desteklemeye devam edeceğiz” yorumunu yaptı.