'ABD, İran'la yüzleşmek için Suriye-Irak'a dönüyor'

'ABD, İran'la yüzleşmek için Suriye-Irak'a dönüyor'

Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye askeri harekatıyla birlikte, Suriye'deki askeri varlığını büyük ölçüde sonlandıran ABD'nin, bu kez İran ile yüzleşmek için Suriye-Irak sınırına dönme planı yaptığı iddia edildi.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, ABD, Suriye-Irak sınırındaki askeri varlığını atttırmanın hesabını yapıyor. Amaç ise İran ile yüzleşmek. Rusya'nın Kuzey Suriye'deki askeri varlığını güçlendirmek için baskı yaptığı bir dönemde, ABD'nin bu adımının nasıl karşılık bulacağı ise merak konusu.

Habere göre, ABD'nin Irak'taki askeri varlığı, Trump’ın Davos’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı iki ayrı toplantının ana konusuydu.

İddiaya göre, ABD'nin bu konuda bir dizi planı var.

Onların başında, "Irak’taki ABD varlığıyla ilgili her türlü görüşmede askeri boyutun yanı sıra ikili ilişkilere vurgu yapılması" geliyor.

Bir diğer madde ise, "NATO’nun DEAŞ ile mücadelede daha büyük bir rol oynamaya teşvik edilmesi. Özellikle İranlı General Kasım Süleymani’nin ölümüyle birlikte son aylarda artan baskı ve tehditler sonrasında ABD kuvvetlerinin kendini savunma ihtiyacı hissetmesi veya Washington’ın Bağdat ile yaptığı anlaşma gereği ABD askerleri için farklı bir konuşlandırma kararı alması durumunda bu öneriye başvurulması öngörülüyor. Bu öneri aynı zamanda önümüzdeki Çarşamba Danimarka’da düzenlenecek Uluslararası Koalisyon toplantısındaki görüşmelerde ele alınacak" olması.

Listedeki diğer maddeler ise şöyle sıralanıyor:

"KBY Başkanlığıyla, KBY topraklarında hem personel sayısı hem de askeri üs açısından ABD varlığının artırılması meselesinin görüşülmesi.

Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut yolunu kesmek amacıyla Irak-Suriye-Ürdün sınırında bulunan Tenef Askeri Üssü’nün, hava savunma sistemleri, çok namlulu roket atarlar ve 150 ABD askeri ile korunması.

IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyonun Suriye’nin kuzeydoğusundaki hava sahası varlığını koruması. İngiltere ve Fransa gibi ana müttefiklerin IŞİD ile mücadele için savaş alanında kalmaya ve Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yardım etmeye devam etmesi.

Suriye kuvvetleri ve İranlı örgütlerinin Tenef Üssü’ne ilerlemesinin engellenmesi ve ‘çatışma kurallarına’ bağlı kalınması."