ABD, İran ve Çin’in iki şirketini yaptırım listesine aldı

ABD, İran ve Çin’in iki şirketini yaptırım listesine aldı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Gemicilik şirketi IRISL ve Çinli muadili E-Sail şirketlerini yaptırım listesine aldıklarını açıkladı. Pompeo, "Alınan bu karar, IRISL ve E-Sail ile işbirliği yaparak İran'ın nükleer faaliyetlerine destek veren herkese açık bir mesaj içermektedir" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi IRISL ile Çin Şangay merkezli muadili E-Sail firmasını yaptırım listesine aldı. Kararı yazılı bir açıklama ile duyuran ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırım listesine aldıkları şirketlerin İran'ın balistik füze araştırmalarıyla bağlantılı materyal temininde kullanıldığını bildirdi.

IRISL ve E-Sail şirketlerine daha önce yaptırım uygulayacaklarını, ancak İran'a insani yardım gönderen kuruluşların, alternatif bir nakliye yöntemi bulmaları için bu kararı 180 gün ertelediklerini belirten Pompeo, "Artık bu cömert süre doldu. İran ile iş yapan ticari ve denizcilik sektöründekiler, IRISL veya E-Sail'den farklı bir alternatif bulmalıdır. Bu firmalarla iş yapmaya devam eden hükümetler, kuruluşlar veya kişiler, ABD yaptırımlarına maruz kalma riski ile karşı karşıyalar. İran rejimi nükleer silah geliştirmeyeceğini ve buna ilişkin materyal edinmeyeceğini söylese de, bu yöndeki çalışmalarına devam ederek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını ihlal etmektedir. Alınan bu karar, IRISL ve E-Sail ile iş birliği yaparak İran'ın nükleer faaliyetlerine destek veren herkese açık bir mesaj içermektedir. Dünya uyanık olmalı ve İran'ın, bölgesel istikrarı ve güvenliği daha da tehdit eden uranyum zenginleştirme çabalarını önlemek için harekete geçmelidir."