ABD Kongresi, Türkiye’nin Efrîn işgalinde ,IŞİD çeteleri kullanıldı,Siviller kaçırıldı, mülkler gasp edildi

Amerika Birleşik Devletleri Kongresine sunulan 3 aylık raporda, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik operasyonu ile IŞİD’le mücadeleyi engellediği, IŞİD’in bu süreçte güçlendiği belirtildi.

ABD Kongresi, Türkiye’nin Efrîn işgalinde ,IŞİD çeteleri kullanıldı,Siviller kaçırıldı, mülkler gasp edildi

Amerika Birleşik Devletleri Kongresine sunulan 3 aylık raporda, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik operasyonu ile IŞİD’le mücadeleyi engellediği, IŞİD’in bu süreçte güçlendiği belirtildi. 

 

ABD Kongresine sunulan 3 aylık raporda; Türkiye’nin Efrîn operasyonu ile IŞİD’le mücadeleyi engellediği ve IŞİD’in hamlenin durdurulduğu 2 aylık süreçten faydalanarak güçlendiği belirtildi.

ABD Kongresi’ne sunulan raporda, Türkiye destekli grupların yönetiminde olan Efrîn gibi bölgelerdeki kötü yönetime dikkat çekilerek, IŞİD’in de mevcut durumdan faydalanarak DSG denetimi dışındaki bölgelerde üsler kurduğu bilgisi yer aldı.

‘Siviller kaçırıldı, mülkler gasp edildi’

Raporda 20 Ocak 2018’de başlayan Efrîn’e yönelik saldırıların ardından 2 binden fazla kişinin göç ettiği ve güvenlik bölgelerinin tehlikeye girdiği belirtilerek, Türkiye destekli “ÖSO” grubunun sivillerin mülklerini gasp ettiği ve birçok ev ve iş yerini askeri binaya çevirdiği, çok sayıda sivilin de fidye karşılığı kaçırıldığı ifade edildi.

‘Efrin saldırısında IŞİD çeteleri kullanıldı’

Raporun devamında The Independet gazetesinde yer alan haber kaynak gösterilerek, Türkiye’nin Efrîn’e saldırılarında eski IŞİD üyelerinin kullandığı, Türkiye’nin Efrîn’e saldırıları nedeniyle YPG’nin Derazor’da IŞİD’e karşı askeri operasyonları durdurduğu belirtildi.

‘Efrin işgali Suriye’de çetelere yardım etti’

Bölgedeki askeri yetkililerin Efrîn’e yönelik operasyonun IŞİD ve diğer terörist gruplara hizmet edeceği yönündeki uyarılarının hatırlatıldığı raporda, PYD eski eş başkanı Salih Müslim’in Mart 2018’de Twitter hesabından yayınladığı “İnsan Hakları Savunucularına; Efrîn’de kafa kesmeler DAİŞ ve ortakları tarafından yapılıyor. Buna karşı sessiz kalmayın.” mesajına da yer verildi.

Kongre raporunda, DSG’nin IŞİD’in elindeki son bölge olan Hecin’i özgürleştirmek için mücadele ederken, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yeni saldırı dalgasının IŞİD’le mücadeleyi bir kez daha engellediğine dikkat çekilerek, “Türk ordusu sınıra yakın Girê Spî ve Kobanê bölgelerine top atışları yapmıştır. Sonuç olarak DSG de IŞİD’e karşı savaşı durdurmuş ve yaptığı açıklama ile ortakları Uluslararası Koalisyon’a esasen DAİŞ’e yardımı amaçlayan Türkiye’ye sert tutum göstermesi çağrısı yapmıştır” denildi.

Türkiye sınırında Koalisyon ile DSG’nin ortak devriyelerine yer verilen raporun sonunda, “Türkiye ABD güçlerinin konumlandığı yerlere top atışı yapmamıştır, ancak top atışları hala devam etmektedir. Top atışlarında 2’si Hawar Haber Ajansı muhabiri olmak üzere bazı siviller yaralanmış, 6 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmiştir” denildi.