ABD, Rojava'daki askeri varlığını güçlendiriyor

Rojavalı bir kaynak, Amerikalıların Rojava'daki rejim güçlerine baskı uygulayarak Fırat'ın doğusundaki askeri varlıklarını güçlendirdiklerini kaydetti.

ABD, Rojava'daki askeri varlığını güçlendiriyor

BasNews'ten Asil Sleyman'ın haberine göre, kimliğini açıklamayan bir Kürt kaynak, "Amerikalılar, Fırat'ın doğusunda ve Ein Diwer'den Tel Kujer'e Kürdistan Bölgesi sınırlarında askeri varlıklarını güçlendiriyorlar. ABD, Derîk ve Tell Kujer'de sınırda yeni askeri üsler inşa edebilirler” dedi.

Kaynak, "ABD bir süre önce Fırat'ın doğusuna büyük askeri takviye kuvvetleri getirdi. Burada projeleri Araplar, Kürtler, Süryaniler ve diğer bileşenler de dahil olmak üzere bölgede özerklik ilan etmek" değerlendirmesinde bulundu.

"Fırat'ın doğusunda petrol sektörünü destekleyerek ekonominin güçlendirilmesi ve geliştirileceğine" işaret eden kaynak, Fırat'ın doğusunda şu ana kadar 1500'den fazla petrol kuyusu faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Kaynak, "Amerikalılar, Özerk Yönetimin güvenlik güçleri, Amerikan’ın emriyle rejimi çevrelediği Kamışlo ve Hesekê'deki güvenlik meydanını çevreleyerek rejime büyük baskı uyguladığını" söyledi.

"Rejimin savaşacak kapasitede olmadığını ve ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) saldırısına maruz kalırsa geri çekileceğini" ileri sürdü.

Kaynak ayrıca, rejim ile DSG arasında silahlı çatışmayı önlemek için koordinasyon ve anlayışta bir uzlaşının sağlandığını belirterek,  “Her iki tarafın  çıkarı bölgedeki gelir ve petrol ithalatinden yararlanmak için bölgedeki istikrarın korunmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Rojavalı kaynak, Suriye Demokratik Güçleri liderliğinin, ABD'nin baskısına rağmen Suriye rejimiyle müzakere kapısını Özerk Yönetimi, kurumlarını ve askeri güçlerini meşrulaştırmak amacıyla kapatmak istemediğini sözlerine ekledi. 

Geçtiğimiz Perşembe günü, Hesekê ve Kamışlo'daki rejim ile PYD güçleri arasında gerginlik yaşanmıştı.  Gerek Halep, gerekse Kamışlo'da olsun, ortak kontrol alanlarında zaman zaman ortaya çıkan  gerginliği  azaltılması için iki taraf arasında görüşmeler olmuştu.

Kaynak, PYD güçleri ile rejim arasında zaman zaman ortaya çıkan, bir çoğu yerel olan anlaşmazlıkların, bazen çatışmaya dönüştüğünü belirterek, “Bölgeye PKK ve Rus güçleri müdahale ediyor" değerlendirmesinde bulundu.