ABD ve Rus güçleri Fırat’ın doğusunda burun buruna geldi

ABD ve Rus güçleri Fırat’ın doğusunda burun buruna geldi

Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşlu ABD güçleri, Simelka Sınır Kapısı yakınlarında Rus güçleriyle burun buruna geldi. ABD güçlerinin Rus devriyesinin geçişine izin vermemesi tansiyonu yükseltti.

Bu olay, Suriye’nin Haseke kentine bağlı Tel Tamir beldesinde ABD güçleri ile Suriye hükümet güçleri arasında yaşanan sürtüşmeden birkaç gün sonra geldi. İki taraf, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ve ABD güçlerinin IŞİD hücrelerinin yeniden ortaya çıkışını engellemek, sivil barışı ve güvenliği tahkim etmek amacıyla Kamışlı’nın doğusunda petrol kuyularının bulunduğu Rimelan beldesinde devriyelerini artırdığı bir dönemde karşı karşıya gelmişti.

6 araçtan oluşan Rus askeri polis devriyesi, savaş helikopterlerinin eşliğinde dün sabah Kamışlı’dan hareket ederek Simelka Sınır Kapısı’na yöneldi.

Rus devriyesi, Malikiye’nin (Derik) batısında ABD ordusu ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin iniş pisti olarak kullandığı Ez-Zirai Havalimanı yakınlarındaki Şeker Hac köyünden geçişi sırasında ABD devriyesi tarafından durduruldu. ABD güçlerinin geçişe izin vermemesi üzerine Rus devriyesi yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki asfaltlanmamış tali yola sapmak zorunda kaldı. Ancak ABD askerleri otoban üzerinden Rus devriyesini takibe başladı. Rus askeri araçları Ayn Tavil köyündeki yol ayrımına geldiğinde, ABD devriyesi tarafından engellendi ve dönmek zorunda bırakıldı. Bunun üzerine Rus devriyesi, hareket noktası olan Kamışlı’ya döndü.

Welati News haber sitesinin muhabiri ve bölge sakinlerinin aktardığına göre, ABD devriyesi son günlerde düzenli periyotlar halinde Derik beldesinde ana yol ve tali yolların ayrıldığı noktaya gelerek Rus devriyesini bekliyor. Ruslar Simelka Sınır Kapısı’na ulaşmak ve Türkiye sınırı karşısında konuşlanmaya çalışıyor. Ancak Washington Fırat’ın doğusunda konuşlanan güçlerine destek sağlamak amacıyla söz konusu kapıyı komşu Irak’taki üslerden gelen askeri konvoyların geçişi için kullanıyor.

Suriye hükümet güçlerine bağlı bir askeri güç, geçen hafta Pazartesi günü, Türkiye destekli Suriyeli grupların kontrol ettiği bölge ile DSG’nin kontrolündeki bölgeyi birbirinden ayıran temas hattında devriye gezen ABD askeri araçlarını durdurdu. Söz konusu askeri güç, Haseke’nin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Tel Tamir Beldesi’nin batı kırsalındaki Mensef köyünde ABD askerlerinin yolunu keserek, üslerine dönmelerini istedi.

Suriye rejimine yakın sosyal medya hesapları üzerinden dolaşıma koyulan videoda, ABD’li askerlerin yüzüne karşı bağıran Suriyeli bir subay “Onlara, eğer yarın dönerlerse içindekilerle birlikte devriyeyi yakacağımı açıklıyorum” ifadelerini kullanıyor.

Olaydan sonraki gün Tel Tamir’de bulunan Rus üssünde üçlü toplantı düzenlendi. Toplantıya Rus yetkililer ile Suriyeli subayların yanı sıra DSG’den iki yönetici katıldı. Taraflar, Mensef köyündeki askeri noktanın bir hafta içinde boşaltılmasını karar verirken, bundan sonra ABD ve müttefiklerine ait devriyelerin önünü kesmeme, Türkiye destekli Suriyeli muhalif gruplar ile olan temas hattı boyunca konuşlanma bölgeleriyle ilgili yapılan anlaşmalara bağlı kalma ve temas hattındaki sivillerin zarar görmemesi ve geçişlerine izin verilmesi noktasında uzlaştılar.

DSG ve ABD güçleri son günlerde Kamışlı’nın kuzeydoğusu, Kahtaniye ve Rimelan beldelerindeki devriye faaliyetlerini artırdı. Yerel haber sitelerinin ve sahadaki kaynakların aktardığına göre, söz konusu devriyeler, IŞİD hücrelerinin yeniden ortaya çıkışını engellemek, sivil barışı ve güvenliği tahkim etmeyi hedefliyor.

 

 

turkish.aawsat