'Şam ile Özerk Yönetim arasındaki dolaylı diyaloglar başladı'

Suriye Kültürel Diyalog Forumu Başkanı Mahmud Al Salim, Suriyeli tarafların uzlaşması amacıyla başlattıkları inisiyatif kapsamında önemli görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

'Şam ile Özerk Yönetim arasındaki dolaylı diyaloglar başladı'

Rojava ve Suriye’de bir grup aydın ve şahsiyet, Rojava Özerk Yönetimi ile Suriye hükümeti arasındaki diyaloğu desteklemek için “Ulusal İnisiyatif” adıyla girişim başlattıklarını duyurdu.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre, son dönemde Rojava Özerk Yönetimi yetkililerinin de olumlu açıklamalarının ardından Suriye hükümeti ile Özerk Yönetim arasında dolaylı bir diyalog başladı.

Öte yandan Rusya’nın da bu konuda arubulucu olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye Kürtleri Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, Kürt taraflar ile Suriye hükumetini uzlaştırmak amacıyla “ulusal uzlaşı belgesi” adıyla bir proje taslağı hazırladıklarını, kabul edildiği taktirde Kamışlo’da resmen açıklanacağını duyurmuştu.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kültürel Diyalog Forumu Başkanı Mahmud Al Salim, Şam ile Özerk Yönetim arasında diyalog için “olumlu bir atmosfer oluştuğunu” söyledi.

Omer Ose ile birlikte başlattıkları girişim kapsamında önemli görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Al Salim, “Bir inisiyatif başlattık, adını ‘Ulusal Girişim’ koyduk. Yine ulusal uzlaşı belgesi taslağını hazırladık, anlaşmaların temeli bu olacak” dedi.

“Suriye halkını ve topraklarını tehdit eden tehlikelere karşı Suriyelileri birleştirmek için çalışacağız” diyen Al Salim, “Taslakta, Suriye topraklarının korunmasına, işgalin önlenmesini ve daha fazla Suriye topraklarının kontrolünü ele geçirmek isteyen Türkiye'nin oluşturduğu tehdide vurgu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.