ABD’de uçan otomobil üretimine izin verildi

ABD'li otomobil üreticisi Alef, hem karada hem de havada hareket edebilen Model A isimli aracının ABD Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) onay aldığını duyurdu.

ABD’de uçan otomobil üretimine izin verildi

NTV’nin haberine göre ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), karayolundan havaya geçiş yapabilen özel bir otomobilin üreticilerine yasal izin verdi.

California merkezli Alef Aeronautics, tamamen elektrikli ve iki koltuklu Model A adlı aracının trafik kazalarını önleyebileceğini belirtti. Şirket, Model A'nın testlerine başarılı bir şekilde devam ettiğini duyurdu.

Bununla birlikte Alef, Model A'nın tam boyutlu prototipini 2019 yılından bu yana test ediyor ve bu haber, uçan araçlar için büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Uçan otomobilin dikey kalkış ve iniş sırasında dengede kalmasını sağlayan özel bir döner yalpalı kabin tasarımı bulunuyor.

Alef CEO'su Jim Dukhovny, Model A’nın tamamen elektrikli olup halka açık yollarda seyahat edebileceğini belirterek, aracın dikey kalkış ve iniş yapabilme kabiliyetiyle tasarlandığını açıkladı. Model A, karada 320 kilometre, havada ise 177 kilometre boyunca yolculuk yapabiliyor.

Dukhovny, aldıkları özel sertifikanın henüz sınırlı olduğunu ve aracın uçabileceği yerleri belirlediğini ifade etti.

"Trafik kazalarını bitireceği" açıklanan otomobilin fiyatı ise 258 bin 529 dolar (yaklaşık 8 milyon TL) olarak açıklandı.