ABD'den Erdoğan ve Tatar'ın Maraş açıklamalarına tepki: Provokatif ve kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar'ın Kapalı Maraş'a dair açıklamalarının "provokatif ve kabul edilemez" olduğunu söyledi.

ABD'den Erdoğan ve Tatar'ın Maraş açıklamalarına tepki: Provokatif ve kabul edilemez

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Kapalı Maraş'ın statüsüne yönelik açıklamalarına ABD'den tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, bu adımın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla "kesinlikle bağdaşmadığı" ifade edildi.

Blinken, "ABD, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye tarafından desteklenen tutumunu provokatif, kabul edilemez ve krizi çözmek için yapıcı görüşmelere katılma sorumluluğuyla bağdaşmayan bir tutum olarak görüyor" ifadesini kullandı.

Blinken, Tatar ve Erdoğan'ın açıklamalarının Kapalı Maraş bölgesinin net bir şekilde Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluğunda olduğunu kabul eden BM kararlarını ihlal ettiğine vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Kıbrıslı Türkler ve Türkiye'den bugün açıklanan karar ve 2020 Ekim ayından bu yana atılan adımlardan geri dönmesini talep ediyoruz" dedi.

Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve AB’den tepki gelmişti

Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi, Erdoğan ve Tatar'ın açıklamalarını kınayan açıklamalar yapmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Erdoğan ve Tatar'ın Maraş ile ilgili açıklamalarından derin endişe duyduğunu belirtti. 

Borrell, bunun "Maraş'ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı ve kabul edilemez bir karar olduğunu" söyledi.

Josep Borrell, açıklamasında, "AB, uluslararası hukuka aykırı tek taraflı eylemlerden ve yeni provokasyonlardan kaçınılması gerekliliğinin bir kez daha altını çizmektedir" ifadesini kullandı.

Ankara'da Borell'e yanıt

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Borell'in açıklamalarına yanıt verdi.

Yazılı açıklama yapan Bilgiç, "Borrell'in, Sayın Cumhurbaşkanımızın KKTC ziyaretinden sonra yaptığı açıklama, AB’nin Kıbrıs konusunda gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunun yeni bir kanıtıdır" ifadesi kullandı.

Borell'in Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan'ın "sözcülüğünü" yaptığını belirten Bilgiç, "açıklama bizim için yok hükmündedir" dedi.

"Hayalet Şehir"

Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinin doğu kesimindeki sahil bölgesi Kapalı Maraş'ın bazı bölümleri, 46 yıllık aradan sonra geçen yıl Ekim ayında yeniden ziyaretlere açılmıştı. Türkiye'nin Kıbrıs'a düzenlediği harekattan bu yana kapalı bulunan ve "Hayalet Şehir" olarak anılan Kapalı Maraş, öncesinde Ada'nın en önemli turizm ve eğlence merkeziydi.

1974'te Türk askerlerinin ilerleyişi sırasında Maraş'ta yaşayan 15 bin Rum evlerini terk etmiş, bölge dikenli tellerle çevrilerek askeri bölge ilan edilmişti.