ABD’den Irak seçimlerine ilişkin ilk açıklama

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Irak hükümetini erken seçim sözünü yerine getirdiği için tebrik etti. Psaki, “Irak halkının iradesini yansıtan bir hükümet kurmasını umuyoruz” dedi.

ABD’den Irak seçimlerine ilişkin ilk açıklama

Jen Psaki Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Irak hükümetini erken seçim konusunda sözünü yerine getirdiği için tebrik ediyoruz" diyen Psaki, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun açıkladığı sonuçları aldıklarını ve sonuçların onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

Sözcü Psaki, “Nihai sonuçlar onaylandıktan sonra, yeni parlamento üyelerinin Irak halkının iradesini yansıtan bir hükumet kurmasını ve ülkedeki ekonomik, idari ve güvenlik sorunlarını çözmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu 73 sandalye elde ederek 329 sandalyeli parlamentonun birinci partisi oldu.

Eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi'nin Takadddum Partisi ikinci, eski başbakanlardan Nuri Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu ise üçüncü parti konumuna yerleşti.

Kürt partiler ise Meclise 61 vekil gönderdi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 32, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) 15, Yeni Nesil Hareketi 9, Kürdistan İslami Parti 4 ve Adalet Toplumu da 1 sandalye elde etti.