ABD'den, Kandil'de PKK yetkilileri ile görüşme yaptıkları iddialara cevap

ABD'den, Kandil'de PKK yetkilileri ile görüşme yaptıkları iddialara cevap

ABD Dışişleri Bakanlık yetkilileri, Kandil Dağı’nda PKK yetkilileri ile görüşme yaptıklarına dair çıkan haberleri yalanladı.

Amerika’nın Sesi(VOA) Kürtçe’nin Soranî servisinde yer alan habere göre, 2 Ağustos’ta ABD’li yetkililerin içerinde yer aldığı 4 araçlık konvoyun Kandil’e giderek PKK yetkilileri ile görüştüğüne dair çıkan haberle ABD Dışişleri Bakanlık yetkililerince yalanlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün VOA’ya dün yaptığı açıklamada,  “Bu iddialar asılsız, bahsedilen bir toplantı gerçekleştirilmemiştir” dedi.

Öte yandan ABD’li askeri kaynakların ise iddiayı reddettiği belirtilen haberde, bu iddiaların gerçeği yansırmadığı kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı medya kuruluşları, 2 Ağustos günü ABD’li yetikilileri taşıyan 4 araçlık konvoyun Kandil’e giderek PKK’li yetkililer ile görüştüğü iddia edilmişti. İddiada ABD savaş uçaklarınında Kürdistan semalarında uçarak konvoyun güvenliğini sağladığı ileri sürüklmüştü.

Ancak şuana kadar ne Kürdistan Bölgesi ne de PKK yetkilileri iddia edilen görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapmış değil.

Ne Olmuştu?

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar Abdullah Ağar, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, Ağar, ABD'li yetkililerin Kandil'e savaş uçağı ile giderek görüşme gerçekleştirdiklerinin iddia edildiğini söylemişti.

Ağar, "Bir diğer boyutu ise, iddia o ki, savaş uçakları ile ABD'li yetkililerin Kandil'e gittikleri ve terör baronları ile görüştükleri. Suriye ile olan bağınızı kopartmış gösterin diyorlar. Biz PKK diyoruz, onlar Suriye'de naptılar PKK'yı YPG'ye, onu PYD'ye evirdiler. PYD'yi DSG'ye çevirdiler. Bunu meşrulaştırmak için atılan adımlar var. Birbirine zıt Kürt yapıları birbirine entegre etme çabaları var. Sadece bu değil, Irak'ı da buna katmaya çalışıyorlar. Bu bize çok önemli işaretleri gösteriyor." ifadelerini kullanmıştı.