ABD'den 'Rojava'daki IŞİD saldırısına ilişkin' açıklama

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price adına yapılan yazılı açıklamada “IŞİDlileri serbest bırakma girişimi olarak düzenlenen IŞİD saldırısını kınıyoruz. DSG’yi verdiği hızlı tepki ve kuzeydoğu Suriye'de IŞİD'e karşı mücadeleye karşı devam eden bağlılıkları için takdir ediyoruz” denildi.

ABD'den 'Rojava'daki IŞİD saldırısına ilişkin' açıklama

Rojava’nın Heseke kenti Geweran semtinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünde bulunan ve yaklaşık 5 bin IŞİD’linin kaldığı Sinaa Hapishanesinde perşembeyi cumaya bağlayan gece çatışmalar yaşanmaya başlamış, ardından hapishaneye saldıran IŞİD mensupları, örgüt unsurlarını cezaevinden kaçırmak istemişti.

IŞİD’lilere yönelik operasyonların devam ettiği bilgisini veren DSG, yaptığı açıklamada 17 üyesinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price adına yapılan yazılı açıklamada IŞİD saldırıları kınandı ve DSG’nin cezaevinden firar girişimi karşısında tutumuna dikkat çekildi.

“Saldırıları kınıyoruz”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Perşembe günü, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Heseke’de cezaevinden IŞİDlileri serbest bırakma girişimi olarak düzenlenen IŞİD saldırısını kınıyoruz.

Demokratik Suriye Güçlerini (DSG) verdiği hızlı tepki ve kuzeydoğu Suriye'de IŞİD'e karşı mücadeleye karşı devam eden bağlılıkları için takdir ediyoruz. Saldırı ve çatışmalarda hayatını kaybedenlere en içten taziyelerimizi iletiyoruz.

Çok sayıda saldırıyı önlemek ve bu son saldırının da şiddetini sınırlamak, DSG ve IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon'un gayretli ve istikrarlı çabalarının bir sonucudur.

Bu saldırı, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon’un IŞİDlileri güvenli bir şekilde tutması, cezaevlerinin güvenliğini güçlendirmesinin önemini ve tam olarak finanse edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Ayrıca, IŞİDlilerin vatandaşı olduğu ülkelerin Suriye'nin kuzeydoğusunda tutuklu bulunan vatandaşlarını geri almaları, rehabilite etmeleri ve kovuşturma yapmaları için gerekliliği vurguluyoruz.

IŞİD’e karşı bölgedeki ortaklarımızın yanında olmaya devam ediyoruz.

ABD olarak, Koalisyon ve yerel ortaklarımızla çalışarak IŞİD'in kalıcı yenilgisi için çalışmaya devam ediyoruz.”

 Rojava’daki hapishanelerde yaklaşık 12 bin IŞİD’li bulunuyor

DSG’nin kontrolündeki 7 cezaevinden biri olan Sina Hapishanesi'nde 54 ülkeden yaklaşık 5 bin IŞİD’li bulunuyor.

DSG güçleri yönetimi ve Rojava asayişi tarafından güvenliği sağlanan cezaevi, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyondan mali destek alıyor.

Cezaevleri İdaresi’nin verilerine göre, Rojava’daki hapishanelerde toplam IŞİD’li sayısı 12 bini buluyor.

Bunlar arasında silahlı çatışmalara katılan ve 54 ayrı batılı etnik kökenden 800 savaşçı, başta Türkiye, Rusya, Kuzey Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden bin savaşçı ile Tunus ve Fas kökenliler başta olmak üzere Arap ülkelerinden bin 200 kişi yer alıyor. Ayrıca Irak’lı yaklaşık 4 bin ve aynı sayıda Suriyeli örgüt üyesi de olduğu belirtiliyor.

Örgüt üyeliğinden tutuklanan vatandaşlarını teslim alan tek ülke Irak oldu. Irak makamları DSG cezaevlerinden geçen yılın sonunda 100 tutukluyu ve bu yılın başında da 50 tutukluyu teslim aldı.