ABD’den TSK’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarına ilişkin açıklama

Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarına ilişkin basında çıkan haberlerden haberdar olduklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın “Irak'ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiği” yönündeki görüşünü yineledi.

ABD’den TSK’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarına ilişkin açıklama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki askeri operayonları hakkında açıklama yaptı.

Büro’nun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin kuzey Irak'taki operasyonlarına ilişkin basında çıkan haberlerden haberdarız. Irak'taki askeri harekatın, Irak'ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiği yönündeki görüşümüzü yineliyoruz” denildi.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi topraklarında operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk’ta PKK'ye karşı “Pençe” adıyla operasyon başlattı. Ardından 13 Temmuz 2019'da aynı bölgede “Pençe-2 Operasyonu” başlatıldı.

Ardından Aralık 2019’de Haftanin ve Sınaht bölgelerinde “Pençe-3”, 17 Haziran 2020'de aynı bölgede Pençe-Kaplan operasyonu başlattı.

24 Nisan 2021 tarihinde de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Metina, Zap, Avaşin ve Basyan bölgelerinde eş zamanlı olarak “Pençe-Yıldırım” ve “Pençe-Şimşek” adında iki operasyonun olarak başlatıldığını açıkladı.

Operasyon kapsamında TSK unsurları kilometrelerce Kürdistan Bölgesi topraklarına girerek bazı yerlerde askeri üsler kurdu. Operasyon bölgelerinde askerlerle PKK’liler arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşanıyor.

TSK’ya ait savaş uçakları 16 ve 17 Ağustos günleri de Şengal’i hedef aldı.

16 Ağustos günü Şengal kent merkezinde bir araca düzenlenen bombardımanda Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanı Said Hasan ile yeğeni YBŞ’li İsa Xwededa’nın hayatını kaybetti.

17 Ağustos günü de Şengal’in Sikênî köyünde bir sağlık ocağına gerçekleştirilen hava saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. /Rudaw