ABD'li Diplomat: Kürdistan devletinin kurulması bölgeye güvenlik ve istikrar getirecek

ABD'li siyasetçi ve diplomat Peter Galbraith, Kürdistan devletinin kurulmasının bölgeye güvenlik ve istikrar getireceğini, Kürdistan ile Irak'ın iki iyi komşu olmasının tüm Orta Doğu'nun için faydası olacacağını söyledi.

ABD'li Diplomat: Kürdistan devletinin kurulması bölgeye güvenlik ve istikrar getirecek

ABD'nin Hırvatistan'daki ilk büyükelçisi, siyasetçi ve diplomat Peter Galbraith, 20 Kasım 2023 Pazartesi günü Dördüncü Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) kapsamında K24’e açıklamalarda bulundu.

Galbraith, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin, forum kapsamında yaptığı konuşmada, Filistin halkını destekleyip iki devletli çözümü dile getirdiğini söyledi.

Referandumda Kürt halkının yüzde 92,3 oranında bağımsızlıktan yana oy kullandığına işaret eden ABD’li siyasetçi, “Bu durum, Kürdistan ve Filistin devleti için aynı şekilde geçerlidir. Bunların sorunu devletin kurulmasıyla çözülecektir. Eminim ki Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında da iki devletli bir çözüm var, bu iki devletin kurulmasıyla ilişkiler çok daha iyi ve normal hale gelecektir, bu da bölgedeki güvenlik ve istikrar açısından çok iyi olacaktır.” ifadesini kullandı.

Galbraith, “bazı kişilerin Hamas'ın 1200'den fazla İsrailliyi öldürmesi için bahaneler bulmaya çalıştığını, ancak İsrail'de bir müzik festivalinde insanları katletmenin hiçbir zaman mazereti olmadığını” belirterek, “Kürtler 60 yıla yakın bir süre rejimlerle karşı karşıya geldi ama ne insan katletti ne de terör eylemi gerçekleştirdi.” dedi.

ABD’li siyasetçi, Kürdistan'ın diğer ülkeler gibi bir ülkeye sahip olma hakkı olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi, Filistin halkının sahip olduğu tüm haklara sahiptir. 22 Arap ülkesi var ve Filistin 23'üncü Arap ülkesi olacak. Ancak Kürtlerin henüz bir devleti yok. Adaletten söz edersek Kürt halkının bir ülkeyi hak ediyor.” diye konuştu.

Federal Mahkemenin dürüst bir mahkeme olması gerektiğini vurgulayan ABD'li siyasetçi ve diplomat Galbraith, “(Federal Mahkemenin) yaptığı şey anayasaya aykırıdır. Federal Mahkemenin Kürdistan il meclisleri ve Kürdistan petrol kanunuyla ilgili oy kullanma hakkı yoktur. Bunların hepsi anayasaya aykırıdır. Bu, Kürt halkının Irak'ta kalıp kalamayacağı sorusunu gündeme getirdi.” dedi.

Galbraith, Irak'taki Kürt sorunu çözülmedikçe ve haklarına saygı gösterilmedikçe barışın sağlanamayacağını söyledi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki durum, güvenlik, ekonomik ve siyasi zorluklar, Orta Doğu'daki güvenlik durumu, iklim değişikliği konularının ele alındığı 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafil Talabani’nin yanı sıra Irak, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan çok sayıda önde gelen siyasi figürün katılımıyla devam ediyor.