Yargıtay, Can Atalay hakkındaki AYM kararına itirazı reddetti

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisinden milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesinin (AYM) verdiği ihlal kararına uyulmamasına ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararına yapılan itirazda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Yargıtay, Can Atalay hakkındaki AYM kararına itirazı reddetti

Atalay'ın avukatları, AYM'nin verdiği hak ihlali kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararına itiraz etmişti. İtirazı, Yargıtay 4. Ceza Dairesi inceledi.

Daire, itirazla ilgili "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Dairenin kararında, 3. Ceza Dairesince verilen kararın "itiraz yolu açık bir karar olmadığı" belirtilerek, bu nedenle itirazla ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği ifade edildi.

Kararın tebliğ işlemlerini Yargıtay 3. Ceza Dairesi yapacak.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu; Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin yerel mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine yapılan bireysel başvuruda ihlal kararı vermişti.

Atalay hakkında tahliye ve yeniden yargılamaya da hükmeden AYM’nin oy çokluğuyla aldığı karar, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise tahliye kararı vermeden dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de AYM’nin kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek tahliye kararına uymamış ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.