ABD'li senatör: Geri çekilme kararı ABD için utanç verici

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Üyesi olan Demokrat Partinin New Jersey Senatörü Bob Menendez, ABD’nin geri çekilme kararının geriye alınması için Demokrat ve Cumhuriyetçi partili senatörlerle ABD kongresinde çalışma yürüteceğini söyledi.

ABD'li senatör: Geri çekilme kararı ABD için utanç verici

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Üyesi olan Demokrat Partinin New Jersey Senatörü Bob Menendez, ABD’nin geri çekilme kararının geriye alınması için Demokrat ve Cumhuriyetçi partili senatörlerle ABD kongresinde çalışma yürüteceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın ABD kuvvetlerini Rojava’dan çekme ve Kürtlere desteğini kesme açıklamasına karşı tepki gösteren ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Üyesi olan Demokrat Partinin New Jersey Senatörü Bob Menendez, Kürtlerin toplu katliama uğrayacağını ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi internet sitesinde de yayınlanan Demokrat Partinin New Jersey Senatörü Bob Menendez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Trump İdaresi bir kez daha, uzun vadeli ABD ulusal güvenlik çıkarlarını feda edecek itici, politik bir karar almıştır.

ABD kuvvetlerini Kuzey Suriye'den çekme konusundaki bu düşüncesiz kararında, Türk ve Rus liderlerin emri ve diplomatik yetkililerimizin tavsiyesi etkili olduğu anlaşılmakta. Başkanın kendi üst düzey yöneticileri dahi henüz yenilmediğini, güvenlik ve ulusal çıkarlarımızı tehdit etmeye devam ettiğini kabul ediyor.

Alınan geri çekilme kararı ABD’nin, bu Cumhurbaşkanı’nın altında güvenilir bir ortak olmadığını dünyaya pekiştiriyor.

Suriye Demokratik Güçleri (HSD), IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin en güvenilir müttefikleri olmuştur. ABD birliklerinin yanında mücadele eden ve ağır kayıplar veren Kürtler; bizim (ABB) teşviki ve Türkiye’nin isteği ile sınırdan çekilmiştir.

Kürtler toplu katliama uğrayacak, IŞİD yeniden dirilecek

Trump’ın geri çekilme kararı Kürtleri toplu katliam riski altında bırakır ve potansiyel olarak korunma için katil diktatör Beşar Esad'a dönmelerine sebep olacaktır. Bununla birlikte kendini savunma mücadelesi verecek olan Kürt kuvvetlerinin Al Hol Kampındaki binlerce IŞİD üyesinin bulunduğu gözaltı merkezlerini korumaktan vazgeçmelerine de neden olacak.

Irak’ta artan protestolar ve istikrarsızlıkla karşı karşıya kaldığı bir zamanda Irak'ı tehdit edecek bu yen, gelişme Kamplarda kalan 14 bin IŞİD teröristinin uzun zamandır beklediği bir gelişmeydi.

Geri çekilme kararı ABD için utanç verici

Başkan Trump’ın, diplomasinin değeri konusundaki temel saygısızlığı ve ulusumuzun müttefiklerini küçümsemesi, Amerika’nın dünyadaki etkisini zayıflatmaya devam ediyor. ABD dış politikasını, iç seçim politikasına odaklanmak yoluyla yürütmek; tek kelimeyle uygunsuz ve sorumsuzluktur. Bu utanç verici çekilme Ortadoğu’da isyan ve kaosa sebep olarak; IŞİD’in dirilerek yeni bir terör dalgası oluşturmasına neden olacaktır.

Başkan Trump, Rusya ve Türkiye’nin otoriter liderlerinin teklifini kabul ederek ve onların tarafını tutarak İran ve Rusya’nın Suriye’ye daha fazla girmelerini sağlamaktadır.

Kararın iptali için kongrede çalışma yürütülecek

Müttefiklerimiz ve ulusal güvenlik çıkarlarımızı da gözeterek ortaya çıkan bu hatadan dönülmesi için partiler üstü bir şekilde bu tehlikeli ve yetersiz görüş kararını geri almak için Kongre'deki meslektaşlarımla birlikte çalışacağım. ”