ABD'li yetkili: İran bini aşkın kişiyi öldürmüş olabilir

ABD'li yetkili: İran bini aşkın kişiyi öldürmüş olabilir

ABD’li üst düzey bir yetkili, İran rejim güçlerinin Kasım ayı ortasında benzin zammına karşı başlayan halk ayaklanmalarında bini aşkın kişiyi öldürmüş olabileceğini belirtti.

ABD’nin İran Özel Elçisi Brian Hook, Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, “Gerçekler İran sınırlarının dışına çıkmasıyla birlikte, öyle görülüyor ki rejim eylemlerin başından beri bini aşkın İran vatandaşını öldürmüş olabilir” ifadelerinde bulundu.

Öldürülenler arasında en az 10 çocuğun da olduğunu belirten elçi, binlerce İranlının da yaralandığını iddia etti.

İran ve Doğu Kürdistan’daki (Rojhilat) halk ayaklanmaları, 15 Kasım’da benzin fiyatının yüzde 300 arttırılmasından hemen sonra başlamış ve 200’e yakın merkeze yayılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre en az 208 kişi hayatını kaybetti. Örgüt, ancak gerçek rakamların daha yüksek olduğunu belirtiyor. Tahran yönetimi verilen bilançoları yalanlarken, şimdiye kadar herhangi bir bilanço da vermedi. Sadece eylemlerin başında 5 kişinin öldüğü, bunun 4’ünün güvenlik gücü mensubu olduğunu iddia etmişti. İran İçişleri Bakanlığı’na göre eylemlere 200 bin kişi katıldı.

İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri kaynaklarına göre, eylemler 189 kente yayıldı ve bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Halkın Mücahitleri, hayatını kaybedenlerden 320’sinin isimlerini de yayınladı.