ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırıda Kasım Süleymani ayrıntısı

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırıda Kasım Süleymani ayrıntısı

Irak'ın başkenti Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği'ne baskın emrini Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin verdiği belirtiliyor. ABD’nin Pazar günkü bombardımanında en yakınındaki ismin öldürülmesi Süleymani’ye mesaj olarak yorumlanmıştı.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nin önceki gün İran destekli Haşdi Şabi taraftarlarınca basılmasının ardından bölgede gerilim sürüyor. Irak hükümetinin ve Haşdi Şabi'nin çağrısına rağmen, eylemciler, ABD Büyükelçiliği'nin önünü terk etmeme noktasında ısrarcı. Irak'ta İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi örgütü, taraftarlarının ABD Bağdat Büyükelçiliği önünden çekilmelerini isterken, orada bulunan Hizbullah Tugayları milisleri çağrıya uymayacaklarını bildirdi.

Yenişafak'ta yer alan habere göre; Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Hizbullah Tugayları taraftarları, Haşdi Şabi'nin çekilme çağrılarını dinlemeyeceklerini belirtti. Kurdukları çadırları da dağıtmayan taraftarlar, alanda kalmakta ısrarcı davranıyor. Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nin baskın emrininse İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani tarafından verildiği iddia edildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Büyükelçilik baskınının organizasyonu Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin emriyle, Asaib Ehl Elhak oluşumu lideri Kays el-Hezali ve Bedir kaolisyonu lideri Hadi el-Amiri olduğu belirtildi. Pazar günü Haşdi Şabi güçlerini hedef alan saldırıda, Irak'ta Süleymani'ye en yakın isimlerden 45. Bölük komutanı Ebu Ali Hazali de öldürülmüştü. Hazali'nin hedef alınmasının Süleymani'ye direkt mesaj olduğu değerlendirilmişti. Öte yandan baskından hemen önce, Tahran ve Bağdat arasındaki sivil yolcu uçağı trafiğinde artış kaydedildiği ve bir günde 10 iran yolcu uçağının Irak'a iniş yaptığı iddia edildi. Büyükelçiği basan gruplar da duvarlara '(Kasım) Süleymani liderim' ibaresini yazdı.

Hizbullah Tugayları'ndan önde gelen bazı isimler, çağrılara rağmen, Büyükelçilik önünden yaptıkları duyurularda, "İşgal güçleri (ABD) Irak'tan çıkana ve Büyükelçilik boşalana kadar buradan ayrılmayacağız." ifadelerini kullandı. Haşdi Şabi'ye bağlı bir grup da, Yeşil Bölge'nin dışında Dicle Nehri kenarında yer alan Ebu Nuas Caddesi'ni trafiğe kapatarak, orada çadır kurdu ve oturma eylemine başladı. Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamada, Irak hükümetinin ülkenin egemenliğine saygı duyulması talebi üzerine yandaşlarından ABD Büyükelçiliği binası önünden çekilmelerini istemişti. ABD savaş uçaklarında hayatlarını kaybedenler için taziye merasiminin Bağdat'ın merkezinde yapılacağını kaydeden açıklamada yandaşlarına "Mesajınız ulaşmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.