ABD'nin Kürt-Türk manevrası

Rus Kommersant gazetesinde Marianna Belenkaya ile Kirill Krivoşeev imzalı yazıda “ABD’nin Kürtlerle Türkler arasında manevra yaptığı” öne sürüldü.

ABD'nin Kürt-Türk manevrası

Rus Kommersant gazetesinde Marianna Belenkaya ile Kirill Krivoşeev imzalı yazıda “ABD’nin Kürtlerle Türkler arasında manevra yaptığı” öne sürüldü. 

Erdoğan'ın Suriye’de yeni operasyonu ilan etmesi üzerine Pentagon Heyeti'nin hemen Ankara’ya geldiği dile getirilen yazıda, görüşme maksadının, tampon bölge üzerine mutabakat sağlayıp Türkiye’nin operasyonunu durdurmak olduğu dile getirildi.

Gazeteye durumu değerlendiren Rusya Dışişleri Konseyi Üyesi Aleksey Hlebnikov, Türkiye’nin, ABD’li ve Avrupalı askerlerin konumlandığı bölgede geniş çaplı operasyon yapabilmesinin şüphe verici olduğunu ve operasyonu ilan etmekle Ankara’nın sadece müzakerede pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını öne sürdü.

Yazarlara göre ABD, Kürtlerle işbirliğini tehlikeye atmaz çünkü aksi takdirde Kürtlerin Şam’a yakınlaşma ihtimali büyük. Bununla beraber Kürtler Esad ile anlaşırlarsa Moskova onların “güvenliğini sağlamaya hazır”.

Öte yandan gazetenin mikrofon uzattığı uzmanlara göre, Ankara İdlib’de Şam ve Rus askerlerine engel koymazsa, Rusya, Türkiye’nin yeni operasyonuna göz yumacak.

Tsargrad TV sitesinde çıkan Kamran Gasanov’un yazısına göre ise Erdoğan S-400’den “ilham alıp” ABD’nin müttefiklerini Suriye’den kovmaya karar aldı.

“Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı”ndan sonra, ABD ile ne tampon bölge ne de Menbiç konusunda anlaşabilen Türkiye Fırat’ın doğusunu nişan aldı.

Washington’un YPG’den vazgeçmeyeceğini anlayan Ankara, Afrin’de ani hamle yapabildiğini herkese gösterdi. Bununla beraber Türkiye, Amerikan finans pazarından mahrum olmaktan ne kadar korkuyorsa ABD de İncirlik’i kaybetmeyi o kadar istemez. Gasanov’un deyişiyle Erdoğan operasyon konusunda gerçekte kararlı olsaydı iki sene önce onu emrederdi. Yine de yazara göre S-400, Erdoğan’a ilham vermiş olmalı. Türkiye liderini operasyona zorlayan bir unsur da ekonomik kriz. Suriye’de yeni bir harekat Erdoğan’ın reytingini yükseltir.