Afganistan'dan tahliye uçuşları Taliban'ın izniyle yeniden başladı

Taliban’ın aralarında ABD’lilerin de bulunduğu 200 sivilin başkent Kabil’den ayrılmasına izin verdiği bildirildi.

Afganistan'dan tahliye uçuşları Taliban'ın izniyle yeniden başladı

Reuters’a kounşan ve isminin açıklanmasını istemeyn bir ABD’li kaynak Afganistan’ın başkenti Kabil’den bugün 200 sivilin ayrılmasına izin verildiğini açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte ABD’nin tahliyeleri sonrası Taliban tekrar yabancı ülke vatandaşlarının ülkeden ayrılmasına izin vermiş oldu.  

Kaynağa göre Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad devreye girdi ve Taliban’a izin vermesi için baskı yaptı.

 Tahliyede edilen 200 kişilik grubun içinde Mezar-ı Şerif eyaletinde kalkış yapmasına izin verilmeyen 6 uçakta bekletilenler olup olmadığı bilinmiyor.

Tahliyenin gerçekleşmesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Katar’dan yardım talebinde bulunduğu ve Katar’ın tahliye sürecinde yer aldığı da gelen bilgiler arasında.

Blinken daha önce bazı sivillerin mahsur kaldığı iddialarına ilişkin ABD vatandaşları ve risk altındaki Afganların tarifesiz seferlerle ülkeden güvenli bir şekilde ayrılmasını sağlamak için çalıştıklarını belirtmişti.

Öte yandan bu tahliye, ABD askerlerinin 31 Ağustos'ta Afganistan'dan tamamen ayrılması sonrası ülkede gerçekleşen ilk tahliye uçuşu oldu.

Beyaz Saray’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamada da bugün yapılan tahliye uçuşunda ABD vatandaşları ve ülkede daimi oturum hakkına sahip Afganların bulunduğu kaydedildi.

ABD, tahliye uçağının Kabil'den Katar'a gittiğini teyit etti

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, ABD hükümeti Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan, Katar Havayollarının charter uçuşu aracılığıyla ABD vatandaşları ve oturum sahiplerinin Afganistan'dan ayrılmasını sağlamıştır. Uçağın Katar'a güvenli şekilde indiğini teyit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Katar'ın, Kabil'deki havalimanından tahliyeler konusunda gösterdiği çabaya müteşekkir olduklarını bildiren Horne, havalimanından güvenli ayrılışlar için dikkatli ve yoğun diplomasi ve temas yürüttüklerini kaydetti.

Horne, söz konusu uçuşta Taliban'ın rolüne de değinerek "Taliban, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan charter uçuşlarla Amerikan vatandaşları ve oturum sahiplerinin ayrılmasının sağlanmasında bizimle iş birliği yapmıştır. Taliban, esneklik göstermiş, bu çabalarımızda ciddi ve profesyonel davranmıştır. Bu, olumlu bir ilk adımdır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin çekilmesi sonrası ilk sivil uçuş

Afganistan'dan tahliyeler konusunda çalışmalarını sürdüreceklerine değinen Horne, devam eden terör tehditlerinin tahliye operasyonlarını zorlaştırdığını belirtti.

Söz konusu uçuş, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın ABD'nin 30 Ağustos'ta ayrılmasının ardından Taliban'ın kontrolüne geçmesinden sonra gerçekleşen ilk sivil uçuş oldu.