‘Ağrı Dağı’, Türkiye-Çin-Ermenistan hattında krize neden oldu

‘Ağrı Dağı’, Türkiye-Çin-Ermenistan hattında krize neden oldu

 Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Ermenistan'a gönderdiği yardım paketlerinde yer alan “Ağrı Dağı” ifadesi hakkında, Çin'in Ankara Büyükelçisi ve Çin Dışişleri Bakanlığı'yla temas kurularak izahat istendi.

Çin’den Ermenistan’a Covid-19 Salgını ile Mücadele kapsamında gönderilen yardım kutularındaki mesajda, “Dostluğumuz Ağrı Dağı’ndan daha yüksek ve Yangtze nehrinden daha uzun olsun” ifadeleri, Türkiye’nin tepkisine yol açtı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ermenistan’a gönderdiği yardım paketlerinde Ağrı Dağı’na atıfta bulunulmasına ilişkin açıklama yaptı.

Aksoy açıklamasında, konu hakkında çıkan haberler üzerine 11 Nisan günü Ankara’daki Çin Ankara Büyükelçisi ve Pekin’de de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak izahat istendiğini belirtti.

Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Ermenistan’a gönderdikleri yardımların bir yerel yönetim tarafından hazırlandığını ve bir özel şirket tarafından Erivan’a ulaştırıldığını, söz konusu yerel yönetim tarafından paketlerin üzerine sadece Çince ifadeler yazıldığını ve bunlarda Ağrı Dağı’ndan bahsedilmediğini, Ağrı Dağı’na atıf yapan İngilizce ifadelerin ise sonradan eklendiğinin anlaşıldığını bildirmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi halihazırda durumun araştırılmakta olduğunu ve sonucundan tarafımıza bilgi verileceğini söylemiş ve bu vesileyle Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ifade etmiştir.”

Yardım kutularında tıbbi malzeme bulunuyor

Ermenistan medyasına göre Ermeni ve Çinli hayırseverlerin kargo ile Erivan’a gönderdiği yardım kolilerinde 120 adet solunum cihazı, iki oksijen istasyonu, 60 bin adet Covid-19 test kiti, 280 bin adet maske, 20 bin koruyucu gözlük, 100 bin koruyucu giysi ve ilaç bulunuyor.

Ayrıca kargo ile gelen iki Ermeni vatandaşın da 14 gün karantinaya alındığı belirtildi.

 

Ağrı Dağı

Kürtçe Gilîdağ veya Çiyayê Agirî, Ermenice Ararat ya da Masis, Farsça, Kuh-i Nuh, Arapça Cebel'ül Haris adı verilen 5.137 metrelik rakımlı dağ, Cumhuriyetle birlikte Ağrı Dağı ismini almıştır. Ağrı Dağı, siyasi haritada Türkiye Cumhuriyeti resmi sınırları içerisinde bulunuyor.

Ağrı ve Iğdır kenti sınırlarındaki dağ, İran'ın 16 kilometre batısına ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyine düşüyor.

Hristıyanlık inancına göre Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Bir inanışa göre, Eski Ahid'teki Tekvin babında Nuh'un gemisi'nin karaya oturduğu dağ bu dağdır.

Kürtler kadar Ermeniler de bu dağı kendileri için ulusal bir simge olarak kabul ediyor.