AK Partili vekilin ‘Kürt sorunu' sözlerinin ardından genel kurulda gerginlik yaşandı

İstanbul’da gerçekleştirilen Van Dernekler Federasyonu (Van FED) 6. Olağan Genel Kurulu toplantısında AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal’ın konuşması esnasında gerginlik yaşandı.

AK Partili vekilin ‘Kürt sorunu' sözlerinin ardından genel kurulda gerginlik yaşandı

Van Dernekler Federasyonu (Van FED) 6. Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul'da Yenikapı'da gerçekleştirildi. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapılan kurul toplantısına siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Halk oyunlarıyla başlayan Genel Kurulda, Vanlı sanatçıların oluşturduğu Koma Hevdeng grubu Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledi.

Genel Kurulda yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim raporu, disiplin raporu ve son 3 yıllık gelir gider raporları okunarak müzakere edildi.

Genel başkan adaylarının konuşmalarından sonra oylamaya geçildi. Oylama sonucunda Mehmet Fatih Yağız, bir diğer aday olan Murat Teymur'un karşısında oy çokluğuyla yeni başkan seçildi.

“Esas mesele Kürt meselesinde çözümsüzlükten beslenen iktidarlardır”

Genel kurulda konuşma yapan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Her işimizi yapacağız, her alanda yer alacağız ama öncelikle Kürt meselesinin çözümü konusunda Van’da da, İstanbul’da da İzmir’de de, nerede nefes alıyorsak elimizi taşın altına mutlaka koyacağız. Bu meseleyi mutlaka çözeceğiz. Kayyumlarla değil, sarayın ipoteklediği siyasetle değil, özgür siyasetle, hakça adaletli bir ekonomi ile bu meseleyi çözeceğiz” dedi.

Van’ın bugün Türkiye’nin en yoksul kenti olduğunu belirten Temelli, “Bugün yoksullukta, işsizlikte rekor kırılıyorsa, Van halkı açlığa mahkum ediliyorsa, bugün Kürt illerine uygulanan bu zapturapt rejimi ile eğer bu ekonomik adaletsizlik her yere yayılmışsa inanın esas mesele Kürt meselesinde çözümsüzlükten beslenen iktidarlardır, çöktürme planı yapanlardır, masayı devirenlerdir” diye ekledi.

"Kürt sorunu yoktur terör sorunu vardır"

Temelli’den sonra kürsüye çıkan AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, "Biraz evvel dernek başkanımızın konuşmasında bu derneğin partiler üstü olduğunu ama bu federasyondan ayrıldıktan sonra istediği partide siyaset yapma hakkı olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Kartal, “Ben öncelikle kendi şahsım adıma bir İrfan Kartal adına konuşmak istiyordum ama madem ki parti adına konuşulacaksa bende partim adına konuşacağım. 2002'den bu yana Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır. Bugün biz buralarda konuşuyorsak, eğer bu kürsüler de herkesin konuşma hakkı varsa bu demokratik haktır" ifadelerinde bulundu.

Sezai Temelli’yi kastederek, "Sayın konuşmacı ne kadar Vanlıysa bende o kadar İstanbulluyum ama bugün hepimiz Türkiyeliyiz” diyen Kartal’ın, “Hepimiz Türkiye'nin paydaşlarıyız, Türkiye'nin birliği ve beraberliği hepimizin gayesidir. Türkiye olmazsa biz hepimiz olmayız. Özellikle o bölgede çok büyük sıkıntılar yaşamış, sayın konuşmacı o sıkıntıları o bölge yaşamamış, biz yaşamışız" sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi.

Salondan yükselen tepki üzerine sözlerine devam eden Kartal, "Değerli kardeşlerim sizlerin demokrasi anlayışı bu mudur. Siz konuştunuz biz dinledik, sizde bizi dinleyeceksiniz. Siz mecbursunuz. Bunu öğreneceksiniz. Divan başkanı Temelli’nin konuşmasına müdahale etmedi, siyasi bir konuşma yaptı. Bende bunun konuşmasını yapacağım. O yörede bir Kürt olarak sıkıntı çekilmişse ben çekmişim. Sayın başkan neredeydi? Van’da bile değildi. Ben bu inançla Kürtlerin aklını başına almasını istiyorum. Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır” ifadelerini kullandı.