Akar 'Önemi kalmadı' diyerek İsveç Savunma Bakanı'nın ziyaretini iptal etti

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, “Geldiğimiz noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik” dedi.

Akar 'Önemi kalmadı' diyerek İsveç Savunma Bakanı'nın ziyaretini iptal etti

Hulusi Akar, ziyaretin iptal edilmesi kararına İsveç’te düzenlenen bir gösteride, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketinin ayaklarından asılması ve “Kur’an-ı Kerim yakma gösterisine izin verilmesi"ni gerekçe gösterdi.

Bakan Akar, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nde gerçekleştirilen "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı"nın ardından basına değerlendirmelerde bulundu.

NATO, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile diğer ülkelerden 23 savunma bakanının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin görüşlerini, çalışmalarını anlattıklarını, diğer ülkelerin değerlendirmelerini dinlediklerini aktaran Akar, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, bağımsızlığına saygılı olduğumuzu, topraklarının ilhakını tanımadığımızı bir kez daha ifade ettik” diye konuştu.

ABD’den 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın modernizasyonuna yönelik talebin Kongre’ye ulaştığı hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Akar, konuyu yakından takip ettiklerini vurguladı.

Akar, "Bu bir süreç. Bir anda tamamlanacak bir konu değil. Şu ana kadar sürecin olumlu gittiğini değerlendiriyoruz. Bazı siyasi kişiler hem ABD hem de NATO menfaatlerine aykırı son derece tarafgir girişimlerde bulundu. Koydurdukları sınırlamalar daha sonra yapılan girişimlerle kaldırıldı" diye konuştu.

“Ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz”

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un Türkiye’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan Akar, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklediğini söyledi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında haziran ayında Madrid’de imzalanan üçlü memorandumu hatırlatan Akar, "Bizim tek isteğimiz bu muhtıradaki taahhütlerin yerine getirilmesi. İsveç ve Finlandiya’nın kendine düşen görevleri, ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

İsveç’te düzenlenen bir gösteride, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, maketinin ayaklarından asılması ve “Kur’an-ı Kerim yakma gösterisine” izin verilmesine değinen Akar, “Bunlara karşı hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunların mutlaka gereğinin yapılması tedbir alınması gerekirdi" diye konuştu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında bir araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğine dikkati çeken Akar, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Türkiye’ye yönelik bu alçak, iğrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alınmadığını üzülerek müşahede ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik” dedi.

Ne olmuştu?

Ankara, Finlandiya ve İsveç’i PKK’lilere “güvenli sığınak” olmakla suçluyor. Bu suçlamanın bertaraf edilmesi amacıyla iki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı. Buna göre Finlandiya ve İsveç Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.