Akar'dan yaptırım çıkışı: ‘Biden döneminde bu karar gözden geçirilmeli’

Türkiye ile ABD arasında kriz konusu olan Rus S-400’lerine ilişkin Ankara’ya yönelik uygulanan CAATSA yaptırımları hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz" dedi.

Akar'dan  yaptırım çıkışı: ‘Biden döneminde bu karar gözden geçirilmeli’

Türkiye'nin S-400'ün tedarik süreci içinde olduğunu, ikinci paket için görüşmelerin devam ettiğini belirten Akar, "Halen (birinci paket için) kontrol ve muayeneler, kabul testleri var, bunlar sürüyor... Faaliyetlerimizi planladığımız şekilde götürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Akar, ABD ile yaşanan krizin diyalog ile giderilebileceğini ve S-400'lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sıkıntı vereceğini söyledi.

Akar şu ifadeleri kullandı:

"Ortada S-400 ile F-35'in çalışmasından çıkacak problemler olduğu iddiası var. 'Beraber çalışalım' dedik, ABD'li müttefiklerimiz S-400 olduğu sürece ortak çalışma olmayacağı görüşündeler. ABD tarafı çözüm isterse teknik düzeyde çalışmalarla buna çözüm bulunabilir. Başka ülkelerde bu ikisi aynı anda var."

Yeni göreve başlayacak olan Biden yönetiminin yaptırım kararını gözden geçirip normalleşmeye geçilmesinin önemli olduğunu söyleyen Akar, Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediklerini ifade etti.

Akar, şunları söyledi:

"F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım.”

İki ülkenin askeri alanda işbirliği ve müttefikliği varken CAATSA yaptırımlarını yanlış bulduğunu belirten Akar, "Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz" dedi.