AKP’de kayyum endişesi

AKP’de kayyum endişesi

Yerel seçimlerde büyük bir oy oranıyla seçilen HDP’li Dİyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına tepkiler sürerken, 31 Mart’ta oy kaybına uğrayan AKP’de endişe yaşanıyor.

Cumhuriyet’in haberine göre AKP içerisinde Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyımların seçmende olumsuz etki yarattığı ifade ediliyor. 

AKP’de her ne kadar bu kararın “yerinde ve kamu vicdanına” uygun olduğu yönünde açıklamalar yapılsa da 31 Mart seçimleri öncesinde de tartışma ve eleştiri konusu olan kayyım uygulamasının devam ettirilmesinin olumlu ve olumsuz etkileri kestirilmeye çalışılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart öncesinde “Seçilseler de görevden alırız” açıklamalarına karşın yerel seçim sonrasında gündeme getirdiği “Türkiye İttifakı” söylemiyle kayyım uygulamasına yeniden başvurulmayabileceği beklentisi dile getiriliyordu. 

Bazı AKP’liler seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasının seçmende olumsuz etki yaptığı görüşünü dile getiriyor. Kayyımların HDP’li belediye başkanlarına göre çok daha iyi hizmet getirdiğini savunan söz konusu AKP’lilere göre bu durum parti lehine oya dönüşmüyor. 

Eleştirilerini parti içerisinde gündeme getiren AKP’liler bu durumun halka iyi anlatılması gerektiğini belirtiyor. 

Yapılmış bir seçim olduğunu ifade eden AKP’liler halkın psikolojisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini, aksi takdirde  hem partiye hem bölge siyasetine zarar vereceği görüşünü dile getiriyor.