Aldar Xelil: ENKS masaya oturmuyor

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, PYNK ile ENKS arasındaki görüşmelerin 6 aydır durduğunu belirterek, “Küsmek ve toplantılara katılmamak siyasi bir yöntem değil. Siyasi belge konusunda anlaşma sağladık. Bu da gösteriyor ki bir taraf bunu bahane edip masaya oturmuyorsa başka nedenleri vardır” dedi.

Aldar Xelil: ENKS masaya oturmuyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, yayınladığı video mesajında Rojava’da Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki görüşmeleri değerlendirdi.

Taraflar arasındaki ulusal birlik görüşmelerinin yaklaşık 6 aydır durduğunu belirten Halil, “Sebep de şu ki; ENKS tarafı şu ana kadar da masaya oturmamıştır. Biz kendi açımızdan diyaloğa hazır olduğumuzu ve hiç geri çekilmediğimizi defalarca belirttik. Bir porblem varsa da masa etrafında görüşelim diyoruz” dedi.

Halil sözlerine şunları ekledi:

“Küsmek ve toplantılara katılmamak siyasi bir yöntem, çözüm şekli değil. Elbette aynı düşünmediğimiz konular var. Fakat bu çözüm her bir tarafın bir köşeye çekilerek masadan uzaklaşması değil, aksine masa etrafında toplanıp diyalog yapmasıdır. Siyasi belge konusunda anlaşma sağladık. Kimse siyasi meselelerde ihtilaf var o yüzden gelmiyoruz diyemez. Çünkü siyasi konularda anlaştık. Bu da gösteriyor ki bir taraf bunu bahane edip masaya oturmuyorsa başka nedenleri vardır. Bu da bu diyaloğun aksaması veya ertelenmesine neden olmamalı.”

Özerk Yönetimin seçim için kendilerine çağrıda bulunduğunu ve Rojava’da seçim döneminin geldiğini belirten PYD’li Aldar Halil, “Onlar da bu konuda Kürt taraflar arasındaki ittifağın bir neticeye varmasını bekliyor” dedi.

Derbara xebata diyalogê di nanbera PYNK’ê û ENKS’ê Aldar xelîl diyar ku ji ber ENKS’ê amede nabe ev çend meh ev xebat hatiye rewastanin û ew ji aliyê siyasî li hev kirine.

Aldar xelîl da zanîn ku reveberiya xwe jî li benda encamê vê diyalogê ji ber dema hilbijartênê li herêmê nêz bûyê. ji ber ku pêwîtiya wê bi guhartinê heye.

ENKS’den eleştiri

Rûdaw’a konşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi ve Suriye Kürdistan Birlik Partisi Sekreteri Süleyman Oso da, son süreçte yapılan açıklamaların Kürtler arasındaki diyalog görüşmelerine hizmet etmediğini söyledi.

Oso, müzakerelerin devamı için de bu dilin terk edilmesini beklediklerini belirtti.

ENKS olarak diyalog görüşmelerine başlanmasını istediklerini dile getiren Süleyman Oso, “Fakat bizi başlangıç noktasına götürmeyeceklerine dair garanti de vermelidirler” diye konuştu.

ENSK Başkanlık Divanı üyesi Oso, Newroz’dan bu güne kadar birçok üyelerinin Rojava asayiş güçleri tarafından sebepsiz yere gözaltına alındığını da aktardı.

ABD arabuluculuk yapıyor

Rojava’da ABD’nin arabuluculuğunda ENKS ve PYNK arasındaki görüşmelerin başlamasının üzerinden bir yıl geçti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, Mart ayının sonlarında Kamışlo’da Ekito Bayramı kutlamalarına katıldığı sırada, Kürt partilerin askeri güç, ekonomi, kalkınma ve istikrar planlarına katkı sunma konularında anlaşmaya varmak için müzakereleri desteklediğini söyledi.

Sorun ve ihtilafların “müzakere masasında” çözülmesini talep eden Brownstein, ABD yönetiminin Suriye halkının özgürlük ve demokrasi haklarını ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi geçişe ulaşmayı desteklediğini söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin de desteklediği diyalog görüşmeleri kapsamında ENKS ile PYNK, geçen yıl Haziran ortalarında iki taraf için bağlayıcı ortak bir siyasi görüşe ulaşarak, yönetimde ortaklık ve Kürt mercileri ile Duhok Anlaşması’nın güvenlik ve savunma alanlarında geriye kalan maddelerinin tamamlanması konularında ilk uzlaşıyı sağlamış ve bunu kamuoyuna da duyurmuştu.

Bu adımlar, tarafların yayınladığı sonuç bildirgesine göre ortak siyasi anlaşmanın imzalanması hedefiyle diyalog ve müzakerelerin sürdürülmesinde temel adımlar kabul edilmişti.

ENKS, PYD ve Demokratik Toplum Hareketi 2014’te Erbil 1 ve Erbil 2 anlaşmalarını, 2015’te ise Duhok 1 anlaşmasını imzalamıştı.

ABD ve Fransa’nın aralarında yer aldığı Avrupalı ülkeleri de Kürtler arasındaki ihtilafların çözümü ve bakış açılarının yakınlaştırılmasını destekliyor.

(Rudaw)