Amerikan basını: Trump, suikast emrini 7 ay önce verdi

Amerikan basını: Trump, suikast emrini 7 ay önce verdi

 

Amerikan basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran yönetiminin iki numaralı ismi sayılan General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi emrini sorgulamaya devam ediyor. NBC News, Trump'ın 'Amerikan elçiliklerine saldırı planlıyordu' iddiasını boşa çıkaran bir haber yayımladı. Buna göre, Trump Süleymani suikastına yedi ay önce, 'İran'ın Amerikalıları öldürmesi koşuluyla' izin vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’la ülkesini 40 yıldır ilk kez sıcak çatışmanın eşiğine getirecek şekilde İranlı General Kasım Süleymani’nin ölüm emrini vermesinin gerekçeleri tartışılıyor. Savunma Bakanı Mark Esper ‘dört Amerikan büyükelçiliğinin Süleymani tarafından planlanan saldırıların tehdidi altında olduğu’ yönünde Trump’tan gelen açıklamayı doğrulamamasının ardından, bu kez de suikast emrinin yedi ay önce verildiği öne sürüldü.

NBC News, Trump yönetiminin beş yeni ve eski yetkilisine dayandırdığı haberde, Trump’ın ‘İran’ın saldırganlığının bir Amerikan vatandaşının ölümüyle sonuçlanması halinde Süleymani’nin öldürülmesi’ için haziran ayında izin verdiği iddia edildi. NBC News, “Bu zamanlama, Trump yönetiminin Süleymani’yi 3 Ocak günü Bağdat’ta öldüren insansız hava aracı saldırısına dair açıkladığı gerekçenin altını oyabilir. Yetkililer, Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin kısa süre içinde Amerikalılara saldırı düzenlemeyi planladığını ve durdurulması gerektiğini söylemişti” yorumu yaptı.

Habere göre, Süleymani’nin öldürülebileceği fikrini Trump’a ilk ‘çıtlatan’ kişi, İran’a karşı şahin görüşleriyle tanınan eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’dı. İran’ın haziran ayında ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürmesi sonrasında, Bolton misilleme olarak Süleymani’nin öldürülmesini önerdi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bunu destekledi. Trump ise böyle bir emri ‘ancak ve ancak İran’ın bir Amerikalıyı öldürerek kırmızı çizgiyi geçmesi halinde vereceğini’ söyledi. NBC’ye konuşan yetkililer, Trump’ın “Bu seçenek sadece Amerikalıları vururlarsa gündeme gelir” dediğini belirtti.

Haberde, Trump’ın bu ‘koşullu’ izninin, iki hafta önce Irak’taki İran yanlısı milislerin saldırısında bir Amerikalının öldürülmesi, dördünün yaralanması sonrasında yeniden gündeme geldiği ve ABD Başkanı’nın bu kez kesin talimatı verdiği belirtildi.