Arap Birliği: İran, Erbil’e düzenlediği saldırının sonuçlarından sorumlu

Arap Birliği, İran’ın Erbil’e yönelik saldırısını kınayarak, Tahran’ın bu ihlalin tüm sonuçlarından sorumlu olduğunu, tekrarlanması halinde bölgede barış ve güvenliği tamamen bozabileceğini bildirdi.

Arap Birliği: İran, Erbil’e düzenlediği saldırının sonuçlarından sorumlu
Irak’ın talebi üzerine acil toplanan Arap Birliği, İran’ın Erbil’e yönelik saldırılarını kınayan kararı kabul etti.
 
Kararda, "Çok sayıda masum vatandaşın ölümüne ve sivil alanların tahrip edilmesine neden olan Irak Kürdistan Bölgesi’nin maruz kaldığı saldırının şiddetle kınandığı ve bu saldırının Irak’ın egemenliğine karşı açık bir saldırı olarak değerlendirildiğine" yer verildi.
 
İran’ın saldırısına ilişkin öne sürdüğü gerekçelerin kınandığı kararda, bu gerekçelerin hiçbir ülkeye başka bir ülkenin egemenliğini ihlal etme hakkı vermediğinin altı çizildi.
 
Ayrıca saldırının zamanda iyi komşuluk ilkelerinin, yasaların ve uluslararası normların ciddi bir ihlali olduğu belirtildi.
 
Kararda, “İran'ın bu ihlalin tüm sonuçlarından sorumlu tutulduğu, bunun tehlikeli bir girişim olduğu ve tekrarlanması halinde bölgede barış ve güvenliği tamamen bozabileceği” değerlendirildi.
 
Irak'ın Arap Birliği'nin kurucu üyesi ve Birleşmiş Milletler üyesi olarak haklarının garanti altına aldığına dikkat çekilen kararda, kendisine yönelik ihlallere karşı tüm diplomatik ve hukuki yollara başvurma hakkı olduğuna vurgu yapıldı.
 
Arap Birliği, kararı New York, Cenevre, Viyana, Brüksel, Washington, Londra, Paris, Pekin ve Moskova'daki Arap Büyükelçileri Konseyi'ne, bu ülkelerin dışişleri bakanlıklarına ve uluslararası kuruluşlara iletmekle görevlendirdi.