Asrın Hukuk Bürosu’ndan ‘Abdullah Öcalan’ açıklaması

Asrın Hukuk Bürosu, 350 avukatın PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için yaptıkları başvuruya dair açıklama yaptı.

Asrın Hukuk Bürosu’ndan ‘Abdullah Öcalan’ açıklaması

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu, dünya çapında 22 ülkeden 350 avukatın İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gitmek için yaptıkları başvuruya dair açıklama yaptı.

Büronun resmi Twitter hesabı üzerinden başvuru yapan avukatların isim listesi paylaşılırken "Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde tutulan diğer tutuklulardan 17 ayı aşkın süredir haber alınamadığı" kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa’nın tüm ülkelerinden Avustralya’ya, Güney Afrika’dan Güney Kore’ye, Hindistan’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Japonya’ya 350 avukat ve hukuk kurumu Adalet Bakanlığı’na başvuru yaparak; mutlak tecrit koşullarında tutulan ve 17 ayı aşkın süredir haber alamadığımız müvekkillerimiz Sn. Abdullah Öcalan, Sn. Hamili Yıldırım, Sn. Ömer Hayri Konar ve Sn. Veysi Aktaş ile görüşme talep etmişlerdir.

Mevcut tecrit halinin ve savunma hakkına sürekli müdahalenin hukuka aykırılığını ifade ederek bizlerle dayanışma gösteren tüm meslektaşlarımıza ve kurumlara teşekkür ederiz.”

Ne olmuştu?

22 ülkeden 350 avukat, Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Türkiye Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Avukat ve hukuçular, yaptıkları başvuruya dair Belçika’nın başkenti Brüksel Avrupa Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Öcalan'ın mevcut durumuna ilişkin açıklama ve bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantıda konuşan Paris ve Brüksel Barosu’ndan Georges Henri Beauthier, “Avukatlar bir siyasi mesajı taşımak için burada değiller. Müvekkillerinin kendini ifade etmesi için varlar” derken Brüksel İlerleme Avukatları Ağı’ndan Selma Benkhelifa ise Türkiye’nin Abdullah Öcalan’ı “umut hakkından muaf tuttuğunu” belirterek “AİHM, ‘umut hakkı’nın insanın bir parçası olduğuna hükmetti. Herkesin özgür olma umudu vardır dedi. Öcalan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. AİHM her insanın umut hakkı olmalı dedi. Devlet umut hakkını değerlendirecek bir süreci işletmeli. Bu yapılmadığı zaman 3’üncü madde ihlal ediliyor. Öcalan’ın umut hakkı vardır” ifadelerini kullandı.