Avrupa’daki Kürtler İran’ın Erbil’e saldırısını protesto ediyor

Kürdistan Diasporası Konfederasyonu’nun çağrısı üzerinde bugün Avrupa'nın değişik ülkelerinde Kürtler İran’ın diplomatik temsilciliklerinin önünde Erbil’e yönelik saldırıyı protesto ediyor.

Avrupa’daki Kürtler İran’ın Erbil’e saldırısını protesto ediyor

Kürdistan Diasporası Konfederasyonu (Konfederasyona Rewenda Kurdistanî), İran Devrim Muhafızlarının 15 Ocak’ta başkent Erbil’e yönelik füze saldırılarını kınamak için Avrup’da yaşayan Kürdleri, İran büyükelçiliklerinin önünde 20 Ocak’ta protesto gösterilerine çağırmıştı.

Bu amaçla bugün Avrupa’nın değişik ülkelerindeki 16 kentte bir araya gelen Kürdler, gösteri düzenliyor.

Almanya’nın 5 kentinde protesto gösterileri düzenleniyor

Düsseldorf’tan bildiren Rûdaw muhabiri bugün başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın beş kentinde protesto gösterileri düzenlendiğini aktardı.

Berlin’in yanı sıra Hamburg, Hannover, Wolfsburg ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf kentinde de protestolar başladı.

Düsseldorf'ta ABD konsolosluğunun bulunduğu bölgenin yakınında bir araya gelen Kürdler, Kürdistan bayrakları açarak İran’ın saldırılarını kınıyor.

Kürdistan Diasporası Konfederasyonu adına açıklama yapan Husameddin Xuşkani, İran’ın yaptığı saldırında sivillerin hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek “Tahran yönetiminin insanlık suçu işlediğini” belirtti.

İran’ın Rojhılat’ta da Kürdlere aynı şekilde baskı yaptığına vurgu yapan Xuşkani, uluslararası kamuoyunun da İran’ın bu uygulamalarına karşı sessiz kaldığına dikkat çekti, ayrıca Kürdlere destek çağrısında bulundu.

“Alevi, Ezidi, Sünni demeden hep birlikte karşı durmalıyız”

Yaklaşık 40 yıldır Almanya’da yaşayan Ezidi Kürd aktivisr Osman Güden de Rûdaw muhabirine konuştu. Osman Güden, “Halkımıza karşı yapılan saldırıya sessiz kalamayız. Son zamanlarda görüyoruz ki bazıları Kürd toplumu içinde bir partiye kızdığı için bu tür eylemlerden uzak duruyor. Ancak halkımıza karşı bir saldırı olduğunda, parti ve örgüt demeden, Alevi, Ezidi, Sünni demeden hep birlikte karşı durmalıyız. Çünkü birlik olmadan hiç bir şey yapamayız” dedi.

Osman Güden, Ezidi Evi olarak  Kürd halkının sesizini dünyaya duyurmak için eyleme katıldıklarını ve saldırıyı sert bir şekilde kınadıklarını söyledi.

Siyasetçi Mesut Tek de, Kürdlerin daha aktif bir lobi çalışması yapması gerektiğine dikkati çekti.

Tek, “Bizim Avrupa’da üst düzey yetkililerimiz, uzmanlarımız olmalı. Kürdlerin medeniyete ve insanlığın ilerlemesine tarihte olduğu gibi bugün de önemli katkılarda bulunduğunu göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Mesut Tek, Avrupa’daki Kürd diasporasının bugün örgütlü olduğunu ancak bunun daha da ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin Lozan Anlaşması’ndaki rolüne dikkati çeken Tek, “Siyasette diami düşman da yok, kalıcı düşman da. Alman kurumları ziyaret ettiğimizde bize halk olarak devlet sahibi olma hakkımız olduğunu söylüyorlar. Biz Lozan’da Batı’nın Kürdlere borçlu olduğunu söylüyoruz ve o zaman Kürdlerin kedni kaderini tayin hakkını desteklemeleri gerektiğini belirtiyoruz ama onlar, ‘şimdi zamanı değil’ diye yanıt veriyor” ifadelerini kullandı.

“Bu saldırı tüm Kürdlere karşıydı”

Yıllardır Avrupa’da yaşayan Erinli Dr. Hikmet Axa da, “İran’ın terör saldırısında siviller öldü. İsraillirle hesaplaşmak istiyorlarsa İsrail orada, Hamaslı dostları ile savaşıyor. Kürdler mahsumdur” dedi.

Rojavalı siyasetçi Abdulbasit Hemo da, “Bu terör saldırısı aslında sadece Erbil’e değil, tüm Kürdlere karşıydı. Kürdistan’ın dört bir yanında bir olup buna karşı çıkmalıyız. Kürd düşmanlarının planları çok kapsamlı. Bu yüzden Kürdler daha duyarlı olmalı” diye konuştu.

Hemo, “Bugün meydanlarda kaldırılan Kürdistan bayrağı bir partinin veya bir kesim değil, tüm Kürdlerin bayrağı. Bu bayrak altında sesimizi yükseltmeli ve mesajımızı vermeliyiz. Erbil bu saldırılar karşısında boyun eğmez” yorumunu yaptı.

Kürd şahsiyet Serhad Xefuri, bu eylemle birlikte Kürdlerin sesini Avrupa’ya duyurmak istediklerini söyledi.

Xefuri, “Bugün sesimizi tüm dünyaya, Avrupa ve özellikle de Almanya’ya duyurmak istiyoruz. Biz hakkını talep eden bir halkız. Hiç kimseye tehdit değiliz. Biz bugün Erbil’de sivilleri öldüren terör saldırısını kınıyoruz” dedi.