Avukatı Açıkladı, Selahattin Demirtaş, Yarın Serbest Bırakılabilir

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, telefonla bağlandığı bir canlı yayında Demirtaş'ın denetimli serbestlikten faydalanması ve mashup kararının uygulanması durumunda yarın serbest kalabileceğini açıkladı.

Avukatı Açıkladı, Selahattin Demirtaş, Yarın Serbest Bırakılabilir

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, telefonla bağlandığı bir canlı yayında Demirtaş'ın denetimli serbestlikten faydalanması ve mashup kararının uygulanması durumunda yarın serbest kalabileceğini açıkladı.

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, telefonla bağlandığı bir canlı yayında Demirtaş'ın tahliyesine ilişkin merak edilenleri konuştu.

O konuşmadan ilgili bölüm şu şekilde:

Öncelikle, Demirtaş'ın tahliyesini bekliyor muydunuz?

Doğrusunu söylemek gerekirse, 18 Eylül'de yapılacak AİHM duruşması öncesinde böyle bir hamlenin gelebileceğini değerlendiriyorduk. Böyle bir beklentimiz vardı. 

Peki siz (avukatlar) protesto amaçlı mı katılmadınız bu davaya?

Hayır, örneğin benim mazeret gönderme nedenim yarın İstanbul Anadolu 14. Ağır ceza mahkemesinde  olacak bir duruşmamdı. Bu nedenle katılmadım. Biz mahkeme heyetine daha önce de söylemiştik, adli tatil sonrasında belirli yoğunluklarımız oluştuğu için hemen adli yıl sonrası olacak duruşmalara katılamayabiliriz. Bu yönde bütün çabalarımıza rağmen, mahkeme adli yıl başlangıcında bir duruşma tarihi belirledi. Dolayısıyla, bütün avukat arkadaşlarımız gibi iş yoğunluğu nedeniyle mazeret dilekçesi gönderdik. Herhangi bir protesto amacı yoktur.

Şunun altını özellikle çizmem gerekiyor: Evet, tahliye kararı sevindirici bir karar ancak çok geç kalmış bir karar. Türkiye'de 6 milyonun üzerinde oy almış bir partinin eş genel başkanı, yaklaşık 3 yıldır tutuklu. Bu aslında Türkiye demokrasisi ve hukuk tarihi açısından kara bir lekedir. Ancak tüm bunlara rağmen bir tahliye kararının çıkması bizim için olumludur.

Meral Danış Beştaş, 'mashup' başvurusu yapılacağını söyledi ve yargıtay kararlarına göre de son 1 yıl denetimli serbestlik süresi içinde kalıyor. Siz bu konuda nasıl düşünüyorsunuz? Süreç nasıl işleyecek?

İstanbul 26. Ağır ceza mahkemesi 'örgüt propagandası' iddiasıyla Sayın Demirtaş'a 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti. Daha önce bu hapis cezası hakkında konuştuk. Tamamiyle barışçıl söylemlere dayalı bir konuşma nedeniyle maalesef bu yapıldı. Yine, cumhurbaşkanının 'hamlemizi yapar işi bitiririz' söylemleri nedeniyle bu cezanın verildiğini biz düşündüğümüzü söylemiştik. 4 yıl 8 ay hapis cezasının infaz kanununa göre yatarı 3 yıl 6 aydır. Yargıtay 1. ceza dairesi 'örgüt propagandası' suçundan 1 yıl denetimli serbestlik hakkından yararlanılmasına dönük bir karar verdi. Yargıtay 1. ceza dairesinin kararı göz önüne alındığı zaman, müvekkilimiz hakkında uygulanması gereken 1 yıl denetimli serbestlik düşülünce 2 yıl 6 ay gibi bir yatar söz konusu. Müvekkilimiz de 4 Kasım 2016 tarihinde göz altına alındı ve tutuklandı. 2 yıl 10 ay gibi bir süredir tutukluluğu devam ediyor. Bu süre mashup edildiğinde müvekkilimizin denetimli serbestlikten de yararlandırılarak derhal serbest bırakılması gerekir.

Peki siz bu mashup başvurusunu nereye yapacaksınız?

Mashup başvurusunu 2 yere yapabiliriz. Birincisi 26. ağır ceza mahkemesine, ikincisi Ankara 19. ağır ceza mahkemesine. Yani müvekkilimizin hali hazırda yargılamasının devam ettiği mahkemeye. Ancak, genelde uygulamada kararı veren mahkemeye yani İstanbul 26. ağır ceza mahkemesine mashup başvurumuzu yapacağız. İstanbul 26. ağır ceza mahkemesi de muhtemelen infaz hakimliğine gönderecektir. Doğrudan infaz hakimliğine de veya infaz savcılığına da başvuru yapabiliriz. İnfaz savcılığı veya İstanbul 26. ağır ceza mahkemesi yada Ankara 19. ağır ceza mahkemesi gerekli yazışmaları yapacaktır. Bu yazışmalar sonrası tutuklu kalınan süre mashup edilecek ve netice itibariyle müvekkilimiz serbest bırakılacaktır.

Peki bu ne kadar vakit alabilir tahmininiz var mı ?

Yarın sonuçlanması gerekir.

Yani şimdi Demirtaş yarın serbest bırakılabilir diyebilir miyiz?

Bırakılabilir, bırakılması gerekir.

Demirtaş'ın yargılandığı birçok dava var. Bu iki dava dışında şu anda devam eden davaları var mı ?

Tabii ki.  Çok sayıda davası var ama tutuklu olduğu tek dosya Ankara 19. ağır ceza mahkemesinde görülen davadaki dosyaydı.