AYM, HDP’ye bir aylık ek süre verdi

Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) devam eden HDP’yi kapatma davasında yeni bir gelişme yaşandı.

AYM, HDP’ye bir aylık ek süre verdi

HDP’nin savunma hazırlamak için talep ettiği ek süre mahkeme tarafından kabul edildi.

Daha önce devam eden süreçte HDP’ye bir aylık savunma süresi verilmişti; ancak HDP bir aylık savunma süresini yetersiz bularak bir aylık ek süre talebinde bulunmuştu.

Edinilen bilgiye göre AYM bu talebi yerinde bularak partiye ek süre verdi. Karar henüz resmi olarak HDP’ye tebliğ edilmedi ancak HDP yetkililerine sözlü tebligatta bulunulduğu belirtiliyor.

Bundan sonra ne olacak?

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmış, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar vermişti.