AYM'deki Demirtaş görüşmesine "üye" engeli

HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, AİHM’in tahliye kararına uyulması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru gündeme alındı ancak, bir üyenin "Dosyaya hazırlanamadım" demesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi.

AYM'deki Demirtaş görüşmesine "üye" engeli

Yaklaşık 7 yıldır cezaevinde olan Demirtaş, ikinci tutukluluğu ve bunun ardından gelen AİHM Büyük Dairesi’nin ihlal kararının uygulanmamasına ilişkin AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Avukatları, Demirtaş'ın 20 Eylül 2019'daki ikinci tutukluluğu, 22 Aralık 2020'deki AİHM kararının uygulanmaması ve tutukluluğunun devamına karar verilmesi nedeniyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

DW’nin haberine göre AYM Genel Kurulu, tüm başvuruları birleştirerek Demirtaş’ın tutukluluk dosyasını gündemine aldı. Toplantıda, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiası" ele alınacaktı.

AYM teamüllerinde de bir üyenin dosyaya yeterince hazırlanmamasını gerekçe göstermesi, toplantının ertelenmesine neden olabiliyor. AYM Başkanı Zühtü Arslan da bu nedenle Demirtaş dosyasının görüşülmesini ileri bir tarihe erteleme kararı aldı.

Habere göre mahkeme, önümüzdeki toplantıda eğer ihlal kararı verirse Demirtaş'ın tahliyesi gündeme gelecek.