Bağdat ile Ankara önümüzdeki günlerde Kürdistan petrolünün ihracatını görüşecek

Bağdat ve Ankara, Paris tahkim mahkemesinin kararının ardından 25 Mart'tan bu yana askıya alınan Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasını görüşmek üzere önümüzdeki hafta bir araya gelme konusunda anlaştı.

Bağdat ile Ankara önümüzdeki günlerde Kürdistan petrolünün ihracatını görüşecek

Irak hükümetine ait Sabah Gazetesine konuşan Petrol Bakanlığı Müsteşarı Basım Muhammed Abadi,  "Türkiye ile Kürdistan Bölgesi'nden Türk limanına petrol ihracatını görüşmek üzere 19 Haziran'da Bağdat'ta görüşmek üzere bir anlaşmaya varıldı" dedi.

"Geçtiğimiz günlerde iki taraf da Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması taahhüdünde bulundu” diyen Abadi petrol ihracatındaki gecikmenin boru hattının onarılması ve denetlenmesinden kaynaklandığını söyledi.

Abadi, OPEC tarafından belirlenen miktara bağlı kaldıklarını ve dünya piyasasındaki petrol fiyatları dengesini desteklemek için Basra limanından günlük ortalama 3,3 milyon varil petrol ihraç ettiklerini aktardı.

Abadi, “Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi üzerinden günlük 500.000 varil petrol ihraç etmeye hazırdır” açıklamasını yaptı.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 25 Mart’ta aldığı kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye yapılan petrol sevkiyatı durdurulmuştu.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında 4 Nisan’da Kürdistan petrolünün ihracatına ilişkin yeni bir anlaşma imzalanmıştı.

Kürdistan Bölgesi'nde petrol ihracatının askıya alınmasının yarattığı hasarın 2 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Son olarak Irak Parlamentosu’nda onaylanan bütçe yasasında Kürdistan’dan petrol ihracatının Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından denetlenmesi, Erbil hükümetinin Bağdat'a günlük 400 bin varil petrol teslim etmesi, petrol ihracatından elde edilen gelirlerin de Irak Merkez Bankası'nda açılan bir banka hesabına yatırılması kabul edildi.